Предсрочни избори ще има, но не мога да се ангажирам с прогноза кога. Това заяви в интервю за Дир.бг лидерът на СДС Божидар Лукарски. 

- Колко ентусиазъм на 10 ноември 1989 година, сега след неуспешен преход сме свидетели и на едно разделено дясно. Има ли шанс и какъв е той дясното в България да се обедини?


- Не само ентусиазъм, много надежди имаше след 10 ноември. Вярвахме, че тоталитарната система бързо ще бъде разградена, че е въпрос на няколко години. Но явно сме били млади и наивни. Виждаме, че комунистите се превърнаха в социалисти и после в капиталисти. Трансформираха политическата си власт преди 10 ноември в икономическа. И сега с "изчистен" образ се зоват демократична партия, която била за Европа и НАТО.

Но изказвания, като на техния депутат Иво Христов - за ролята на Червената армия, обидите към хората и други гафове показват, че "Вълкът козината си мени, но нрава - не".

В целия този процес голяма е вината на десницата, че не се запази единна, позволи да бъде дамгосана и сочена с пръст и точно тези, пребоядисани комунисти, да я изкарат виновна за всички неволи на прехода. Затова въпросът е не дали трябва да се обединим, а че това е отговорност и задължение на десницата. Ако не успеем да го направим, ще пропилеем доверието на тези над 300 хиляди българи, които останаха непредставени в парламента и ще попарим надеждите им автентичното дясно да има реални лостове за политическа работа и реформи.

- Голяма част от избирателите в център дясно са изнервени, че няма кой да ги представлява във властта, не бе ли грешка, че РБ напусна властта разделяйки се?

- РБ спечели доверието на десните през 2014 г, защото бяхме заедно и имахме ясна програма за реални реформи. Всички лидери на партиите вътре знаехме, че тръгваме по дълга писта, че няма да се случат нещата с магическа пръчка и ролята ни е да настояваме за реформиране на ключовите сектори така, че те да станат модерни и ефективни. В един момент, заради едно гласуване в парламента, което беше важно, но само част от големия ни замисъл за реформи, някои колеги напуснаха без предупреждение, без да разговарят с другите в РБ и се самообявиха за мъченици. Те разцепиха РБ, обезсилиха го и ни сочеха с пръсти, че сме съглашатели с властта. Ние, които останахме, защото бяхме започнали сериозна работа в ресорите си и вече виждахме някакви резултати, бяхме обявени за предатели.

И нека да припомня, че напускането на властта беше малко театрално от страна на тези хора, защото техни членове и симпатизанти останаха на позиции в доста държавни институции и едва след като медиите разкриха тези факти, започнаха да ги оттеглят. Все още шефът на една важна държавна комисия е кадър на ДСБ. Но аз не искам да ровим в миналото и да се обвиняваме взаимно. Изпихме си горчивите чаши и трябва да се отърсим от негативните неща. Затова ние от СДС подадохме ръка на ДСБ и ги поканихме на общи разговори. Чакаме отговор все още.

- В момента виждаме стъпки за обединение между "Да България" и ДСБ, но СДС и ДБГ стоят в страни. Не е настъпил моментът ли за едно по-голямо обединение или...?

- Нека да наречем нещата с истинските им имена. Обединението между ДА Бг и ДСБ не е дясно! Както не са десни и ДЕОС, и Зелените. Не може едно обединение, където от четири партии само една е дясна, да се нарече дясно! Затова аз ги наричам ОФ. Възможно е, тяхната стратегия да е изключване на автентичните десни партии като СДС, за да могат да лавират с коалициите при евентуално попадане в парламента. Няма ляво, няма дясно, означава едно ново НДСВ и една нова Тройна коалиция. Не знам само дали редовите членове и симпатизанти на ДСБ са щастливи от това размиване на дясно-консервативните им идеи. Когато си загубиш лицето и вземеш лице назаем, няма как да те разпознаят хората и да ти повярват.

ДСБ вече получиха веднъж удар от „Да, България“ на предишните избори, но сега тичат с отворени обятия пак при тях. Пак казвам, ДСБ беше създадена с други идеи, доколкото си спомням. Там се говореше за силно дясно, за консервативни ценности. А не за безидейни коалиции и да стават придатък на либерални формации.

- Вчера Веселин Марешки от "Воля" отправи покана към партиите от център-дясно да се присъединят към партията му, която по думите му представлява център-дясното в парламента.

- Този призив мога да го тълкувам само с чувство за хумор. Ако „Воля“ е дясното, а Марешки обединител, очевидно сме навлезли в жанра политически пародиен ситком. Да си с висящи дела и падаща подкрепа и да се изживяваш като десен обединител, е роля, която всеки може да си играе пред медиите и да се вживява, но не очаквайте да го коментирам сериозно.

- Какви са вашите прогнози за управлението на кабинета "Борисов 3", очаквате ли отново предсрочни избори?


- Коалицията работи мудно и много по-неефективно, в сравнение с управлението ГЕРБ – РБ, сега законодателната дейност е зациклила. Повече са скандалите, отколкото законите. Натискът от ДПС срещу Патриотите става все по-силен. За половин година от това управление видяхме повече кризисни ситуации и потушаването им, отколкото стабилност и ефективна работа. Трусовете започнаха твърде рано, за да сме оптимисти за пълен мандат. Според мен, предсрочни избори ще има, но не мога да се ангажирам с прогноза кога. Има вероятност това да стане и след председателството – през есента на идната година.