Това предлагат Обединените патриоти. Те представиха пред медиите в парламента проект на промени в Наказателния кодекс. Депутатът Искрен Веселинов уточни, че текстовете не са срещу отделните вероизповедания, а в защита на ислямската религия от различни секти. Патриотите готвели и почти пълен ремонт на закона за вероизповеданията, предаде БТА.

Затвор от 1 до 5 години и глоба до 5000 лв. за проповядване на радикален ислям или друга идеология, използваща верски убеждения за политически цели, както и за пропагандиране на промени в конституционния и правов ред, е записано в проекта.

1 до 4 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 10 000 лв. пък са предвидени за всеки, който принуждава друго лице поради пола да носи бурки или други прикриващи лицето облекла. Наказанието ще се прилага при използване на заплахи, насилие, обществено положение, власт, даване или обещание за облаги.

"По сведения на главния прокурор, получени и от службите за сигурност, тази практика е въведена след системно финансово подпомагане на тези лица", аргументира Веселинов предлаганите наказания.

Чрез СРС-та били събрани необходимите доказателства. Т.е. именно по този начин, разработвайки ислямистките групи, ще се доказва дали някой подтиква друг към носене на бурка чрез принуда или облага, разясни депутатът.

Ако принудата е спрямо малолетно лице, да се налага затвор от 3 до 6 години и глоба между 10 000 и 20 000 лв., предлагат още вносителите. Според проекта, ако принудата или склоняването е спрямо две или повече лица, наказанието ще е лишаване от свобода от 2 до 6 години.

В случаите, когато е използвано служебно положение или потърпевшият е във функционална свързаност или друга зависимост от дееца, освен предвиденото наказание, той може да бъде лишен да заема публична длъжност, която да му позволява подобно въздействие.

В проектопромените към НК е записана и дефиниция за радикален ислям.

Патриотите не очаквали негативна реакция на Анкара, ако текстовете за инкриминиране на принудата към носене на бурки бъдат приети.

"ДПС, естествено и съобразно тяхната политика, не подкрепиха забраната за носене на прикриващи или скриващи лицето облекла, когато промяната беше гласувана от миналия парламент. Не очаквам да има бурни реакции за нещо, което е получило веднъж подкрепата на НС", подчерта Веселинов.