Това съобщиха представители на американската администрация пред "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС и БТА.

Американският всекидневник подчертава, че по-рано Белият дом е игнорирал тази групировка, но сега хвърля за унищожаването на нейното ръководство "силите и средствата на разузнаването", а също ударни безпилотни летателни апарати.

Решението отразявало тревога на Обама, че контролираните от "Джебхат Фатх аш Шам" райони може да стане база за подготовка на атентати в Южна Европа. Това са обяснили от Белия дом пред вестника.

"Вашингтон пост" коментира и друг аспект на заповедта. Тя показвала, че сега именно антитерористичната операция е приоритет за Вашингтон в Сирия, а не натискът върху Асад да подаде оставка.

Ударни дронове, според вестника, са започнали да изпълняват заповедта на президента от началото на октомври и досега са ликвидирани поне 4-ма шефове на "Джебхат Фатх аш Шам".

Изданието добавя, че се очаква действията по изпълнението на тази заповед да се засилят с влизането на новия президент Доналд Тръмп в Белия дом през януари.

Наред с това министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции срещу 4-ма лидери на "Джебхат Фатх аш Шам" заради терористична дейност и подкрепа за терористични групи. Целта била тази организация да бъде окончателно сломена както финансово, така и военно.