Във Филаделфия президентът демократ говори, за да помогне на Хилъри Клинтън да победи Доналд Тръмп и да стане първата жена президент на САЩ, съобщиха Ройтерс и БТА.

"Никога не е имало мъж или жена, нито аз, нито Бил Клинтън, никой, който да е бил толкова подготвен да бъде президент на САЩ"
, каза той.

"Аз съм по-оптимистичен за бъдещето на Америка от когато и да било", добави Обама сред аплодисменти в залата.

По думите му Хилъри Клинтън е единственият кандидат на тези избори, който вярва в това бъдеще. Тя е лидер, който има конкретни планове как да преодолее бариерите и да даде повече възможности на всеки американец, каза Обама, цитиран от Франс прес.

"Америка и сега е велика. Америка и сега е силна. Обещавам ви, че нашето величие и нашата сила няма да зависят от Доналд Тръмп", допълни президентът, намеквайки за предизборния лозунг на милиардера.

Президентът подчерта, че Клинтън е готова да бъде главнокомандващ и че може да постигне целите си, в това число в борбата срещу тероризма, без да прибягва към изтезания и без да забранява достъпа на хора в САЩ заради религията им.

Вицепрезидентът Джо Байдън нарече кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп опортюнист, който няма ни най-малка представа кое прави Америка велика, или как да помогне на работещите семейства, предадоха Ройтерс и БТА.

Така и Байдън атакува на конгреса на Демократическата партия основните теми в кампанията на Тръмп, зарекъл се да върне величието на Америка.

"Този човек не знае нищо за средната класа. Нищичко. Той няма ни най-малка представа кое прави Америка велика. Просто си няма идея. Точка", отсече Байдън.

Той представи Хилъри Клинтън като боец, който е загрижен за семействата в затруднено положение.

"Живеем в сложен и несигурен свят. Заплахите са твърде големи, за да си позволим да изберем Доналд Тръмп за президент на САЩ", подчерта Байдън.

Милиардер против милиардер

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви днес на конгреса на Демократическата партия, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп би бил рискован, безразсъден и радикален избор за президент, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Милиардерът Блумбърг, който е един от най-богатите хора в САЩ, през 2001 г. бе избран за кмет като кандидат на Републиканската партия, припомня АП.

Той използва трибуната във Филаделфия, за да изложи доводите си защо евентуално правителство на Тръмп би било катастрофално за американската икономика.

"Тръмп иска да управлява държавата, както управлява бизнеса си? Бог да ни е на помощ", каза Блумбърг, който сега е независим политик и по-рано обмисляше да се кандидатира за президент.

"Тръмп има зад гърба си банкрути, хиляди заведени дела срещу него, разгневени акционери и подизпълнители, които се чувстват измамени, както и разочаровани клиенти, които се чувстват ограбени", каза ораторът.

"Истината е, че ако Тръмп е богат в нещо, то това е лицемерието", допълни той.

Кандидатът на Републиканската партия "ще направи трудно за малките бизнеси да са конкурентноспособни, ще нанесе голяма вреда на икономиката ни, ще застраши пенсионните осигуровки на милиони американци, ще предизвика още по-голям дълг, безработица и ще разруши влиянието ни по света", каза Майкъл Блумбърг.