Обама пристигна снощи в Лондон за 4-дневно посещение, в което се очаква да вземе страна в спора за «Брекзит», да подкрепи оставането на Великобритания в ЕС. В страната, която ще вземе решение с референдум на 23 юни, се чуват критики и въпроси за тази намеса на американския президент.

Той отговаря изпреварващо - със статия в британски вестник.

«Разбирам, че е имало твърде много разговори и спорове относно момента на моята визита – пише Обама в «Телеграф». - Признавам – искам лично да поздравя кралицата за рождения й ден. Но аз разбирам, че тук се води ожесточена кампания. В моята страна става почти същото. И в крайна сметка въпросът трябва ли Великобритания да остане в ЕС или не, е въпрос, на който трябва да отговорят британските граждани.»

«И докато гражданите на Великобритания се ползват от предимствата в своите взаимоотношения с ЕС, трябва да се гордеете с това, че ЕС е помогнал да бъдат разпространени британските ценности и обичаи – демокрацията, върховенството на закона, отворените пазари – на континента и неговата периферия.»

«ЕС не намалява влиянието на Великобритания, а го увеличава. Силна Европа не е заплаха за глобалното лидерство на Великобритания , тя засилва глобалното лидерство на Великобритания», подчертава американският президент.

«САЩ виждат как вашият влиятелен глас гарантира важната роля на Европа в света, позволява да се запази откритостта на ЕС и връзката със съюзниците от другата страна на Атлантическия океан. САЩ и светът се нуждаят вашето влияние да се запази, включително в Европа», се казва в статията на Обама.

Това че гостът ще се застъпи Великобритания да продължи своето „огромно влияние“, оставайки в ЕС, отбелязва и авторитетният всекидневник «Таймс». За очакваната му намеса в дебата за „Брекзит“, споменава и АФП в краткото си съобщение за пристигането му.

Президентският самолет се приземи на летище Станстед, североизточно от британската столица, с което започна петата и най-вероятно последна визита на Обама като президент в Обединеното кралство.

Американският президент и първата дама Мишел Обама ще почетат кралицата, която навърши 90 години в четвъртък, срещайки се с нея в замъка Уиндзор, западно от Лондон.

АНКЕТА: Интересува ли ви ще излезе ли UK от ЕС?

КРЪСТОСАН ОГЪН: „Брекзит” и американският приятелски съвет