С това той завърши изкачване, което изглеждаше малко вероятно и което преобърна политическия пейзаж, коментира агенцията.

За номинацията, която ще бъде решена от Националната конвенция (т.е. конференция) на партията през юли в Кливлънд, Охайо, са необходими 1237 делегати.

Сега Тръмп има 1238 делегати (1239 според «брояча» на агенция Блумбърг). Залог на последния за тази кампания «супервторник» - на 7 юни, са 303-ма делегати в първичните избори в 5 щата.

Милиардерът, който е сам в републиканската надпревара, лесно ще доукрепи позициите си, а това ще му спести изпитанието на една бурна и непредвидима партийна конвенция.

Ексцентричният претендент постигна този резултат по-бързо, отколкото можеше да се очаква, след като своята подкрепа му дадоха няколко от т.нар. «необвързани делегати».

Вчера самият той обяви, че вече има достатъчно делегати, за да бъде номиниран.

"Хората зад мен ни позволиха да прескочим летвата", каза Тръмп на пресконференция в Бисмарк, щата Северна Дакота, където бе придружен от част от щатските делегати, които ще отидат на конвенцията на републиканците през юли.

Малко по-рано агенция Асошиейтед прес обяви, че по нейни сметки Тръмп вече има нужните за партийната номинация 1237 делегати. Същото съобщиха и телевизиите Си Ен Ен и Ей Би Си.

Тръмп се подигра на своята съперничка от Демократическата партия Хилъри Клинтън, която продължава да е в конкуренция със сенатора от Върмонт Бърни Сандърс за номинацията на партията си.

Тръмп е в Бисмарк за участие в петролна конференция, за да изнесе реч по енергийните въпроси. Той заяви, че ако бъде избран за президент на САЩ през ноември, ще одобри предложението за петролопровода "Кийстоун" между Канада и САЩ, предаде Ройтерс.

Този проект, много оспорван по екологически причини, беше спрян миналата година от президента Обама.

"Абсолютно бих го одобрил, 100 процента, но бих поискал по-добри условия", каза Тръмп.

Той добави, че ще работи за намаляване на регулациите в енергийния сектор, за да могат въгледобивните и сондажните компании да са по-конкурентоспособни.

Стреснати от Тръмп

В Северна Дакота бъдещият кандидат на републиканците отговори и на критиките на Барак Обама, който е в Япония за срещата на Г-7, предадоха ДПА и БТА.

Пред журналисти президентът заяви, че лидерите на седемте "са стреснати (от Тръмп) и основателно", защото много от неговите предложения показват или "непознаване на световните дела или пренебрежение, или стремеж да си в Туитър и в новините".

Тръмп репликира, че за САЩ е от полза, когато "стряска" други страни. "Много държави в нашия свят, нашия прекрасен свят, са злоупотребявали с нас", заяви той.

И добави: "Ако те биват стряскани по приятелски начин, това е нещо хубаво, а не лошо".

Милиардерът атакува Обама, че докато е в чужбина, критикува свои вътрешнополитически опоненти и каза, че американските политици обикновено се въздържат да правят това.