Президентът на САЩ казва това в интервю за Си Ен Ен, посветено на 5-годишнината от ликвидирането на терориста, предаде "Фокус". Главатарят на Ал-Кайда беше най-издирваният човек в света след ислямистките нападения в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г.

Обама е подкрепил провеждането на тайна операция на специалните части на САЩ за ликвидиране на Осама бин Ладен, почти веднага след като е научил за вероятното му местонахождение. Спецслужбите са предоставили информацията, че терористичният лидер може да се укрива в сграда на територията на Пакистан.

Президентът е бил наясно, че съществуват сериозни рискове, свързани с операцията, включително опасност от загуба на позиции на международната сцена.

По думите на Обама, подготовката за провеждането на операцията е била „изключително внимателна“

„Ние се подготвихме възможно най-добре“, каза държавният глава. Според него, даването на заповед за начало на операцията в Аботабад без да бъде уведомена на пакистанската страна напълно „показва как един президент трябва да взима решения“.

Светът не стана по-безопасен

След операцията за ликвидиране на водача на Ал Каида светът не стана по-безопасен, не на последно място заради активността на различни екстремистки групировки, казва в същото интервю Барак Обама, цитиран от ТАСС и БТА.

Идеологията на тероризма не е умряла, светът все още е опасен. Днес в Близкия изток до известна степен цари по-голям хаос, но това не е пряко свързано с Бен Ладен, а със събитията, наречени "Арабската пролет", каза Обама.

Той подчерта, че ликвидирането на Бен Ладен е било важно, понеже е показало, че САЩ винаги ще наказват тези, които извършват терористични нападения на тяхна земя.

Много мюсюлмани в Белгия не се смятат за белгийци

Говорейки за сегашните терористични заплахи за света, американският президент каза, че има сериозна вероятност от повторение на терористични актове, подобни на извършените в Париж и Брюксел, но изрази убедеността си, че за САЩ опасността не е толкова голяма, колкото за Европа.

Това, според него, се дължи преди всичко на работата, която вършат американските спецслужби за предотвратяване на атентати и на факта, че мюсюлманска общност в Америка е по-сплотена от европейската.

Повечето мюсюлмани в САЩ се смятат за американци, докато повечето мюсюлмани в Белгия например не се смятат за белгийци, каза Обама.