Te усетиха попътен вятър в гърба си след избирането на новия американски президент, пише Лайман, цитиран от БТА.

Вече представихме българина Веселин Марешки, който смята себе си за антисистемен кандидат като Доналд Тръмп, но у мнозина други също се откриват прилики с новия президент на САЩ, понеже са преуспели бизнесмени, екстравагантни личности или умело използват известността си и социалните медии, отбелязва кореспондентът.

Най-известният централноевропейски бизнесмен, станал политик, несъмнено е 62-годишният чех Андрей Бабиш, който превърна един селскостопански конгломерат в диверсифициран бизнес колос, включващ големи медии.

През 2011 г. той учреди своя партия - "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), и обеща да въведе бизнес начин на мислене в управлението чрез програма за борба с корупцията.

Партията се представи толкова силно на парламентарните избори, че Бабиш беше назначен за финансов министър и е смятан за вероятния следващ премиер на Чехия.

Той отхвърля сравненията с Тръмп, когото критикува като слаб бизнесмен, но казва, че с новия американски президент имат еднакво негативно отношение към имиграцията и склонност да казват неща, смятани за политически некоректни.

Петдесет и една годишният словашки бизнесмен Борис Колар създаде миналата година своя партия - "Ние сме семейство" и изненада словашката върхушка, като спечели 11 места в парламента с програма за либертарианска икономика, евроскептицизъм и ожесточена съпротива срещу имиграцията.

Неговият лозунг е "Вярвайте ми, аз не съм политик". Колар, който редовно присъства в таблоидите и е медийна знаменитост, има 10 деца от девет жени.

Сърбинът Боголюб Карич изгражда заедно с тримата си братя и сестра си семейна бизнес империя, която днес се простира до телекомуникациите, строителството, финансите и международната търговия. Той създава също частен университет.

Първоначалните му планове да влезе в политиката обаче приключиха, след като през 2006 г. избяга в изгнание заради разследване на прокуратурата за борба с организираната престъпност.

През декември миналата година 63-годишният Карич се върна в Сърбия - веднага след като следствието срещу него приключи без обвинения.

Карич твърди, че няма да се кандидатура на президент на предстоящите избори, но отбелязва, че неговото Движение "Силата на Сърбия" е набрало 60 000 нови членове след завръщането му от изгнание.