На първото си заседание правителството определи представителите си в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Промяната се налага във връзка с новата структура на Министерския съвет.

За председател на НСТС е определен вицепремиерът по социални политики и министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

Вторият представител на правителството в Съвета ще бъде министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

На 29,905 млн. лв. възлиза план-сметката за провеждането на изборите, каза служебният финансов министър Кирил Ананиев.

"Съгласно чл. 18 от Изборния кодекс организацията и провеждането на изборите се възлага на правителство, а средства са от бюджета. С тези средства се осигурява функционирането на всички министерства и ведомства, които участват в процеса. Те се осигуряват от преструктуриране на разходите", поясни той.

"Предвидено е към 30 юни всички участници в изборите, които са получили средства по сметката, да направят своя отчет", каза още Ананиев.

Изборите се оскъпяват заради машинното гласуване, обясни още финансовият министър.

В план-сметката за вота в момента няма буфери, ако ВАС отхвърли решението на ЦИК за машинното гласуване само в 500 секции.

Ананиев обаче уточни, че ако това се случи, те са готови да променят план-сметката и обяви, че ВАС трябва да се произнесе до три дни.

Правителството възложи на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев цялостната координация на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 26 март.

Той ще организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.