Решението бе взето след гласуване на предложение за промяна в състава на временната комисия.

Предложението за промяна е от името на зам.-председателя на групата на ГЕРБ Красимир Велчев и е във връзка със заявление на Добрев да бъде освободен като член на комисията.

Проектът за решение за промяна в състава на временната комисия, направено на ПГ на ГЕРБ бе прието с 82 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

На мястото на Добрев в комисията влиза колегата му от ГЕРБ Станислав Иванов.

Заявлението на Добрев за освобождаване от комисията е по повод искане на главния прокурор за снемане на депутатския му имунитет.

Прокуратурата се аргументира, че като министър на икономиката, енергетиката и туризма задължение на Делян Добрев е било като изпълняващ правата на собственост (принципал) на НЕК ЕАД да предприеме всички необходими действия, за да се прекратят плащанията по всички договори, които са били сключени за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене", в съответствие с решението на Министерски съвет, потвърдено и от Народното събрание.

Преди няколко дни Добрев сам внесе в деловодството на Народното събрание заявление, с което изразява доброволното си съгласие да бъде снет депутатският му имунитет и заяви, че няма вина за АЕЦ "Белене".

Вчера председателят на временната анкетна комисия Валери Симеонов заяви, че не одобрява работата на прокуратурата за АЕЦ „Белене“.

Преди това и председателят на ДСБ Радан Кънев декларира, че системната намеса на прокуратурата в предизборните кампании в България е знак за разпад на институциите.

Това е подмяна на принципа на законността от модел на обслужване на политически интереси, се казва в позицията на ДСБ. Много е важно далаверата "Белене" да бъде разследвана във всичките й измерения, посочи Радан Кънев.