Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Славчо Велков пред БТВ.

Той добави, че  управителят на НЗОК неколкократно е уведомявал министъра и неговия заместник Жени Начева за задълженията към чуждестранни болници. Народният представител каза още, че натиск към проф.Плочев е оказван от няколко места. Велков заяви, че ако се стигне до дебати в парламента, ще обяви кой е заплашвал управителя на НЗОК.

„Може да се каже, че този човек е на по-високо ниво от министър, с претенции да управлява държавата, но не е премиерът", разкри Славчо Велков.

Той обясни, че дори и оставката на шефа на НЗОК да стигне до парламента, тя едва ли ще бъде гласувана, след като народните представители разберат, че Кирил Ананиев и заместничката му и шеф на надзора Жени Начева знаят всичко това.

Славчо Велков припомни, че през 2010 г. Жени Начева е била обвинена за престъпление по служба и премиерът е поискал оставка.

„Тя, обаче се позова, на това, че парламентът я избира и не я подаде”, припомни още той.

Славчо Велков обяви, че в петък се е срещнал с министър Ананиев в парламента. „Той дойде с молба да убеждавам проф. Плочев да си подаде оставката”, каза още народният представител.

Самият Камен Плочев днес заяви, че няма да подаде оставка, защото само Народното събрание може да му поиска такава. 

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК Камен Плочев на 16 февруари. Той обяви като причината, че Плочев е действал през главата на здравния министър и без да информира Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание заради задължения и с искане за актуализация на бюджета й.

Веднага твърдението на Ананиев, че не е бил уведомен бе опровергано от НЗОК. 

Премиерът Бойко Борисов защити здравният министър Кирил Ананиев, като заяви че не можеш да вкараш иск за актуализация на бюджета без да си видял с какви пари разполага правителството. Той бе категоричен, че не може да се осигурява възможност да се краде повече. 

Славчо Велков алармира за заплахи към Плочев още на 16 февруари.