Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта, според които такива хора да получават средства за такси за детски ясли или градини, наем на жилище и такси за ползване на интернет, но за не повече от 12 месеца.

Засега се предвижда сума около 200 лева на месец, като при проявения интерес МТСП е предвидило да бъде мобилно, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова, цитирана от "Фокус".

Търсещите работа ще могат да използват услугите на дирекция „Бюро по труда“ независимо от адреса им по регистрация.

За „безработен“ ще се смята човек, който при регистриране в дирекция „Бюро по труда“ не работи, търси работа и има готовност да започне в 14-дневен срок от уведомяването му от дирекцията.

Чрез промените от дефиницията „безработен“ отпада изискването при регистрация човек да не попада в друга група търсещи работа лица. Така учащите ще могат да се регистрират като безработни и да ползват правото на парично обезщетение, когато отговарят на останалите условия, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.

Промените в Закона за насърчаване на заетостта ще имат положителен ефект по отношение на безработните лица и най-вече на дълготрайно безработните, каза още Светлана Ангелова по време на брифинг в Народното събрание.

„На първо място отпада изискването безработните лица да ползват услугите на Бюрото по труда, само в което са регистрирани по настоящ или постоянен адрес“, коментира тя.

На следващо място друга важна промяна е даване възможност на нови функции на Регионалната комисия по заетост, каза Ангелова и уточни, че тези комисии два пъти в годината ще набират, обработват и предоставят информация на Агенцията по заетостта за необходимостта от работна сила.

По думите й така ще има предварителна информация за необходимата работна ръка и ще може да се проведе обучение и квалификация на кадрите.

Ангелова отбеляза, че в обезлюдените погранични и планински райони, в Северозападна България има особен недостиг на квалифицирана работна ръка. От друга страна, младите специалисти, които завършват висше образование, ще могат да намерят работа по специалността си и ще бъдат стимулирани да започнат работа там.

"
За първи път от 11 години отчитаме спад на безработицата. В България има постоянна тенденция на спад на безработицата. Към края на септември - октомври безработицата е 7,7 % при средно европейско ниво 8,2%“, заяви пък социалният министър Зорница Русинова.

Според министър Русинова с промените в Закона за насърчаване на заетостта ще се даде по-добра възможност хората да намерят реализацията си на пазара на труда. Тя уточни, че 19 хил. са обявените работни места, а 60 % са в частния сектор. По думите й това е мярка, към която ще има интерес.