Според проекта новата структура ще се нарича Държавна агенция за разузнаване (ДАР) и ще обедини съществуващите Национална разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация”, съобщи Дарик.

Държавната агенция за разузнаване ще прилича на ДАНС, но ще събира външнополитическа, военна и икономическа информация.

Предлага се да е пряко подчинена на премиера, председателят й ще се назначава с указ на президента, а заместниците му - от Министерски съвет.

ДАР ще се контролира от Народното събрание и Сметната палата.

Ген. Атанас Атанасов от РБ, който е бивш шеф на контраразузнаването, определи новата агенция като „огледална на ДАНС”, която събра преди години контраразузнаването и военното контраразузнаване.

„Крайно време е да се регламентира законово тази дейност, защото 25 години българските разузнавателни служби работят без законова регламентация. С този закон се създава единна разузнавателна служба, с която се премахва дублирането на функции на сега съществуващите две разузнавателни служби",
обясни той.

По думите му също така се премахва нездравата конкуренция, която съществуваше между тях толкова години и нещо важно, дейността по разузнаване на българската държава ще бъде ръководено от едно място, задачите ще бъдат поставяни от едно място.

Атанасов се мотивира, че така се подобрява координацията между институциите.

В срок от пет години след напускане на Държавната разузнавателна служба, служителите няма да имат право публично да афишират работата си, нито да контактуват с източници на информация, пише още в проекта.