Така премиерът Бойко Борисов коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че очаква между две вечери той да даде обяснения за сделката за ЧЕЗ.

"Европредседателството ни е много успешно, отлично, това е оценката на колегите. В същото време БСП нямат желание да имаме успешно председателство и им е криво. Минаха два месеца, като войник в казармата броя дните до края. На 1 юли с голям кеф ще посрещна Джулая на морето. Тогава ще им отговоря на БСП, но не като европеец. Сега стискам зъби", каза още Борисов в отговор на въпрос на младеж от ГЕРБ по време на Зимния университет в Сандански.

"Криво им е на БСП, кофти им е, че съм с лидерите на Франция, Германия, Холандия и др. Яд ги е. Освен шербет има и малко капучино, нещо гурме...", пошегува се Борисов пък по повод репликата на президента, че на срещата ЕС-Ердоган Българя не трябва само да разнася шербет.

И  попита се дали, ако ГЕРБ бяха опозиция, щяха и те така да завиждат.

"Цветанов, ти щеше ли да ги нападаш така яростно? Сигурен съм, че щеше да го правиш. Аз, сигурно - не", допълни Борисов.

И каза, че не се уморява да пътува, след като в събота се върнал от Брюксел, а днес лети за Лондон за среща с Европейската банка за възстановяване и развитие. Там ще говори за отпускане на финансиране на инфраструктурни проекти на Западните Балкани.

Къде ще отидат парите за селско стопанство и кохезионната политика, ако разходите за отбрана стигнат 2% от БВП, попита още премиерът.

"Не ни отива да говорим срещу неправителствените организации и Зелените. Да, понякога те са крайни, но те алармират за процесите. Ние сме за това да има втори лифт. Ние много внимателно следим ситуацията. Ние с еколозите проблеми нямаме. Ние работим с факти и ще търсим диалог", посочи лидерът на ГЕРБ.

"НПО са по-добра опозиция, защото те търсят диалог", каза още Борисов и посочи случая с лъвчетата от Разград.

За кризата в Близкия изток Борисов каза:

"Голяма беля направихме. Десетилетия ще трябва да решаваме тези проблеми."  

"Ние можем да помогнем на Скопие и Атина за решаване на спора за Македония, но само ако ни помолят. Всички в ЕС оцениха това, което направихме с македонския премиер Зоран Заев", посочи още Борисов за споразумението за добро съседство, подписано през август 2017 г.