Това обяви директорът на Българския център за нестопанско право /БЦНП/ Любен Панов, цитиран от БТА.

Индексът съществува от 1997 г. и се прилага в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия.
Методологията е разработена от Американската агенция за международно развитие /USAID/, а БЦНП е партньор при разработване на индекса за България. По думите на Панов стойността на индекса за 2014 г. за България показва застой в развитието на гражданския сектор, тъй като от 2012 г. той остава на ниво 3.3 в седемстепенната скала.

Така за трета поредна година страната ни е в категория "Развиваща се устойчивост", в която са и Румъния, Албания, Босна, Хърватия, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора.

В категория "Стабилна устойчивост" са Естония, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Латвия.

Индексът за 2014 г. показва още, че се е влошила правната среда, която урежда функционирането на НПО. Основната причина за това е по-слабото прилагане на законодателството и забавянето на изпълнението на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации.

Влошаване се забелязва и по показател обществен престиж, има неразбиране в обществото за същността на работата на гражданския сектор. Има леко подобрение на финансовата устойчивост, но като цяло диверсификацията на източниците на финансиране за повечето НПО остава ограничена, сочи докладът.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова отбеляза, че диалогът с неправителствения сектор е много важен и трябва да се доведе до стил на конструктивност и полезност.

Идентифицирането, прозрачността и яснотата за основните фигури, които стоят зад гражданските организации също е много важно, допълни тя. По думите й вече са готови предложения за въвеждане на оценка за въздействието на нормативните и законодателни актове на правителството и парламента. Това е огромен шанс за нестопанските организации, които ще могат да дават оценка, каза Бъчварова.

Като добър пример за диалог тя отбеляза конструирането на Съвета за електронно управление и използването на експертизата на професионалните организации. Следващият етап е част от функциите на държавата да бъдат прехвърлени на професионални граждански организации, отбеляза министърът.

Предстои Законопроектът за изменение и допълнение на Закон за юридическите лица с нестопанска цел да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет, заяви юристът Атанас Славов. Той уточни, че засега няма достатъчна политическа подкрепа около идеята за създаване на Фонд за подкрепа на гражданските инициативи и Съвет за подкрепа на гражданското общество към МС.