Така източници от Министерството на отбраната обясниха пред в. "Сега" защо все още няма щатски танкове в "Ново село". 

В момента там са разположени само 14 бойни машини на пехотата, 4 бронетранспортьора и 153 военнослужещи.

В края на януари главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис обяви, че в Естония, Литва, Латвия, Полша, България или Румъния ще бъде разположена бронирана техника за учения. Проучването на американските екипи се е провело през февруари.

Изказването на ген. Ходжис предизвика бурната реакция на националистическите партии, които обявиха, че България става фронтова линия за война с Русия. Може би това е накарало армията на САЩ да се откаже и да намери причина да не изпрати свои танкове, допълва "Сега".

Военни припомниха, че преди години на полигона тренираха френски и български танкове и тогава нямаше опасения от падане на мостове по пътя от Петолъчката към "Ново село".

Ген. Бен Ходжис пристигна вчера в България, за да посети полигона, но не коментира въпроса за бронираната техника.

Над 70 съвместни учения ще има тази година в България, обяви вицеадмирал Румен Николов след среща с генерала. При нужда броят им ще бъде увеличен.

Български и американски десантчици ще тренират заедно в края на август и в учението "Бърз отговор" на бившето военно летище край Балчик и на резервното летище край ямболското с. Тенево. Според военни експерти ученията ще отработват задача по действие на силите за бързо реагиране на НАТО.

Ген. Ходжис съобщи, че преди няколко дни е наблюдавал действия на българска рота войници в Германия, които са тренирали медицинска евакуация от хеликоптери "Кугър".