„Графата „Националност”, или на английски ”Nationality”, е преведена като „гражданство”, а „гражданство” е английската дума “citizenship”, която има съвсем различно значение.

В графата „националност” на българските лични документи не пише „българин”, както би трябвало и както е във всички европейски паспорти. Вместо това пише BGR – кода на България. BGR e код, който се слага на моторните превозни средства, когато те излизат в чужбина.
"В личната карта на всеки българин никъде не пише, че съответното лице е българин, а пише, че е BGR. Аз не искам да съм BGR”, заяви проф. Иванов, цитиран от "Фокус".

„В личните документи по моите скромни пресмятания като редактор и като коректор има 17 правописни и пунктуационни грешки. Например личната карта започва с “No”. Според създателя на документа това явно означава „номер”. Но малко по-долу, където е написан ЕГН номерът, е изписан със съответния знак „№”. А в началото същото нещо е написано с „No”, което преведено означава “не”. Между едни реквизити и други реквизити има знак за по-малко („<”).
 
На някои места липсват спейсове (празно място между думите и знаците). Например в реквизита „Постоянен адрес” в старата лична карта няма спейс между думите „адрес” и „област” и се чете като една дума. Освен това „област” е написано с малка буква, „Община” е написано с голяма буква.

„Община” е изведено като отделен реквизит, който е равнозначен на „Фамилия”, „Месторождение” и т.н. Излиза, че постоянният адрес на гражданина Петър Иванов е Русе, а „Община” е друг реквизит за личните качества на човека. Личната карта съдържа реквизити, които показват параметрите на даден човек. Значи аз имам параметър „Община”. Аз мога да живея в община Русе, но мога да живея в град Русе, мога да живея в село Басарбово. Тук трябва да пише „населено място”, а това липсва.

%В моята лична карта пише, че е издадена от „МВР Русе”. В Русе няма МВР, а има Областна дирекция на МВР. Освен това, между „МВР” и „Русе” трябва да има чертичка и т.н. и т.н. Няма друга държава с такива грешни документи”, твърди професорът.