Нова телевизия: Васил прекрачи границите

stat
16:20  |  19 април 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова / обновено преди 16 минути
Дарина Сарелска заяви, че депутатът Недялко Славов не й е роднина
Сн.: Facebook

Нова Броудкастинг Груп разпространи нова позиция, след като журналистът Васил Иванов даде брифинг със Слави Трифонов, на който изнесе скандални данни.
Иванов обвини директора на "Новини и актуални предавания" в Нова телевизия - Дарина Сарелска, която му спирала материалите непрекъснато, че го цензурирала заради девера си - настоящия депутат от ГЕРБ и бивш областен управител на Смолян Недялко Славов.

"Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души", пише в официалното становище на Нова Броудкастинг Груп, изпратено до медиите.

"Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA", пише още в изявлението.

"Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си", пишат от Нова Броудкастинг Груп.

"За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика", съобщават от медията.

От Нова телевизия заявяват, че разследването на Васил Иванов за злоупотребите в Община Неделино е било излъчвано над 35 пъти в рамките на една година.

"Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това. Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики", заключват от телевизията.

Дарина Сарелска: Никога не съм спирала репортажи на Васил

Не виждам причина да променям позицията си след пресконференцията на Васил Иванов и Слави Трифонов. Никога не съм спирала репортажи на Васил.
Това коментира в ефира на телевизия BIT Дарина Сарелска след края на пресконференцията на Иванов.

"Абсолютна лъжа е, че съм разговаряла с който и да е от засегнатите в репортажите на г- Иванов. Никога нито по телефона, нито на живо съм се свързвала с тези хора. Никога не съм се чувала с кмета на Неделино", категорична бе Сарелска.

Тя обясни, че има отказани теми, които той е предлагал, а не репортажи.

Не съм призовавала никого от колегите си да ме защитава, но им благодаря за подкрепата. Това което Васил си позволява в момента, е нечестно към колегите. Имам вина, която трябва да призная – в момента развенчавам един образ. Трябваше да го направя по-рано. Аз знам какъв е Васил. Той има прекрасни качества, но останалото хората не го виждат. Колегите знаят за какво говоря. Една малка истина има в това, което казва Васил – имам девер, който в момента е депутат от ГЕРБ. Но не съм работила по теми, свързани с него. Той не ми е роднина и няма общо с работата ми”, завърши Сарелска.


Последно в Общество


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?