Дори нямаше репортаж или мнение от депутат, министър или друг представител на властта или опозицията. А теми има - като започнеш от Истанбулската конвенция, минеш през оставката на Жаблянов и свършиш с въпроса за името на Македония и българската позиция по темата.

Телевизията обаче премина на изключително битови и странични теми, нещо, съвсем нехарактерно за нея в последните години. Точно в студиото на сутрешния блок на Нова винаги имаше запазено място за хората от политиката - те дефилираха от първите, до последните минути. Промяната наистина е драстична.

Не казвам, че новото лице на сутрешния блок е по-добро или по-лошо от познатото ни от години. Обръщам внимание само на промяната, защото за нея има една единствена причина. И тя е смяната на собствеността. Новият чорбаджия не е казал вероятно какво очаква или иска от журналистите и те следват познатия ни от Татово време девиз - да се снишим, докато нещата се изяснят и бурята премине. Това е обяснимо поведение за хора, свикнали да работят по определени зададени параметри - това може, това не може.

Но не е типично за свободни журналисти, които правят новини, разговаряйки и питайки властта и опозицията по теми, неудобни и трудни за коментиране.

Колко ще продължи новата линия на медията, не се знае. Но това, което ще се случи, след като новият собственик спусне редакционната политика, ще ни ориентира за неговите цели. Какво да очакваме?

Вариант 1. Продължава дефилирането на политици с уклон към определена партия и леко парфюмиране като за пред публика на нейните тези.

Вариант 2. Сменят се приоритетите, съответно и канените гости, но се запазва политическото звучене в разговорите и подбираните теми.

Вариант 3. Спира се политическото присъствие поне от 7 до 9 сутринта и то се замества с нещо друго.

Предстои да видим, развоят ще е интересен.