Екипът на телевизията - репортерката Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов, са били изпратени в ромската махала в Самоков, за да вземат интервю от кандидат-съветника от ДПС Трайчо Василев, по прякор Пиже. Те обаче са нападнати и бити от него, сина му и още десетки роми. Камерата на екипа е счупена, а по колата са нанесени щети.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че сигналът за нападението е подаден около 12.15 ч. в Районното управление в Самоков. По случая веднага е образувано досъдебно производство, като за срок до 24 часа са задържани петима души – трима мъже и две жени. Те са на възраст между 23 и 62 години, като двама от мъжете са криминално проявени и осъждани.

След доклад на събраните материали по случая в Районна прокуратура - Самоков на тримата мъже е повдигнато обвинение за хулиганство и им е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. На едната жена е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Трайчо Василев не е сред задържаните, тъй като той се ползва с имунитет – срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на Централната избирателна комисия. Вчера обаче от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров ще внесе искане в ЦИК за снемане на имунитета на кандидат-общинаря, от когото ДПС веднага се разграничиха и го призоваха да напусне листата.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова каза пред БНР тази сутрин, че все още в комисията няма внесено искане от главния прокурор.

"Не е разписан срок за това в Изборния кодекс. Това е по преценка на главния прокурор. И за ЦИК няма срокове, но в такива случаи трябва да се действа незабавно. Ако кандидатът се оттегли сам, ЦИК го заличава от кандидатската листа. Не може да бъде заменен и кандидатската листа не се пренарежда", поясни Нейкова.

Трайчо Василев: Циганин съм, позволено ми е да лъжа

Никой не е нападал никого". Това каза пред Нова телевизия кандидатът на ДПС за общински съветник Трайчо Василев, който вчера се засече случайно в полицията с репортерката Надя Ганчева.

Пиже отправи обвинения, че журналистите са били агресивни, а самата Надя Ганчева е бутнала жена му. Кандидатът на ДПС бе категоричен, че не е имало бой и било възможно шофьорът Валентин Иванов „да се е ударил някъде в тълпата”. Той обаче е със спукана скула, след като мъж с качулка го е ударил два пъти през отворения прозорец на автомобила, разказаха от екипа на Нова.

Кандидат-общинарят твърди, че не е бил на мястото на инцидента, без да знае, че камерата е успяла да го заснеме.

Аз съм циганин, позволено ми е да лъжа. Вие сте българка, не трябва да лъжете", обърна се Пиже към пострадалата журналистка.

По думите на Василев репортерите лъжат за подробностите около нападението в ромската махала и призова да не го правят, защото „Бог гледа".

Депутатът Бат Сали: Пиже е рентабилен за квартала

Депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, заяви, че общинското ръководство на ДПС в Самоков е предложило Трайчо Василев за кандидат за общински съветник, въпреки че той е осъждан 7 пъти и срещу него има висящо дело за нападение над полицай.

"Всеки български гражданин има право да участва, независимо от миналото си", допълни Методиев.

По думите му, въпреки миналото му, Пиже имал качества, които му дават право да бъде предложен за общински съветник и щял „да бъде рентабилен" за квартала.

Според Методиев имало подобрение в поведението му в последните години. Концепцията му за развитие пък била просперитета на младото поколение на самоковската ромска махала.

Работеше за последно като дървосекач, с основно образование е. Но да не се връщаме в миналото на човека, гледаме качествата му. Наблюдавахме го от доста години и видяхме, че имаше подобрение в поведението му", каза още Бат Сали.

Междувременно стана ясно, че Делян Пеевски отново е начело на листата на ДПС във Велинград.