"Ние регистрирахме единствената дясна алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС, няма такава регистрация преди нас, няма да има и след нас", заяви пред журналисти председателят на надпаратийното дясно обединение Радан Кънев, цитиран от БТА.

В коалицията влизат три партии - ДСБ, оглявявана също от него, "Съюз за Пловдив" и "Българска демократична общност".

"Ние протегнахме ръка към много десни и демократични формации за по-широко обединение, но да бъдеш алтернатива на ГЕРБ вдясно в българската политика се изисква смелост. Дали поради лични амбиции, дали поради страх, тези оферти не бяха приети", добави Кънев.

По повод обжалваната регистрация в съда на партия "Да, България", той коментира, че това е "кален, мръсен номер" и изрази съчувствие. Той припомни, че и преди е имало такива случаи и даде пример с избора на Мартин Димитров за председател на СДС преди години.

Кънев припомни, че от "Нова Република" са предложили на "Да, България" общо участие на изборите, но те отказаха.

"Ние отдавна сме отправили нашето предложение за съвместно явяване, то между другото не е оттеглено", добави той, макар че от формацията вече обявиха, че започват преговори за коалиция със "Зелените".

Утре ще предложим на всички други партии, с които ще бъдем заедно в 44-ия парламент, да подпишем един пакт за борба с корупцията с конкретни мерки, съобщи още председателят на "Нова Република". Той изрази надежда по такъв начин да се постигне голямо мнозинство в следващото Народно събрание.

"Ако партиите откажат, ще намерим своя начин да се обърнем директно към българските граждани",  каза още Радан Кънев.