Норвегия съобщи вчера, че ще позволи 330 американски морски пехотинци да бъдат временно разположени във военната база Вернес в централната част на страната. Русия и Норвегия имат обща граница в Арктика.

През последните седем десетилетия Норвегия имаше политиката да не позволява на чужди войски да бъдат разполагани на нейна територия, въпреки че войници на други страни членки на НАТО често провеждат военни учения със свои местни колеги.

"Предвид многократните изказвания на норвежки официални представители за липсата на заплаха от Русия за Норвегия, бихме искали да разберем с каква цел Норвегия иска толкова много да увеличи военния си потенциал, в частност с разполагане на американски войски във Вернес?", написа говорител на посолството в изявление, изпратено по електронната поща, предаде БТА.

"Политиката на неразполагане на чужди войски, която издържа дори изпитанието на Студената война, винаги е била предимство за Норвегия като партньор, за разлика от други натовски държави", се казва в текста.

"Защитата на Норвегия зависи от съюзническите подкрепления и е от решаващо значение за норвежката сигурност нашите съюзници да дойдат и да придобият познания за действие в Норвегия", заяви министърът на отбраната Ине Ериксен Сьорайде.

"Това е уникална възможност нашите военни да се обучават с американски военни при норвежки условия", добави тя.

За да успокои страховете на съветския си съсед, Норвегия пое ангажимента, преди да стане основополагащ член на НАТО през 1949 г. да не "отваря територията си за чужди бойни сили, докато не е нападната или застрашена от нападение."