Пълен хаос цари в центъра на Осло след мощната експлозия, има множество пострадали, съобщи норвежката телевизия НРТ.  Всички улици към центъра на Осло са затворени, евакуират хората от района заради опасения от нови експлозии. Затворено е и международното летище в столицата.

Бомбената експлозия

Загинали седем души и десет са тежко ранени при бомбения атентат в Осло, съобщи министърът на правосъдието на Норвегия Кнут Сторбергет в съвместна пресконференция с премиера Йенс Столтенберг.

Предполага се, че бомбата е била в автомобил, паркиран близо до правителствената сграда, но няма официално потвърждение. Властите не изключват взривовете да са били няколко.

При експлозията са счупени повечето прозорци на 17-етажната сграда, където се намира канцеларията на премиера Йенс Столтенберг. Той не е бил вътре и не е пострадал, отбелязаха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.
Пострадали са намиращи се наблизо министерства, включително министерството на петрола и енергетиката, както и редакцията на водещия норвежки таблоид "Верденс ганг".

Кадри на местни телевизии показват хаос от отломки и натрошени стъкла по улиците, като някои от сградите са обвити от дим. На една от улиците се вижда най-малко една унищожена кола.
Правителствен служител, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че на мястото на взрива има блокирани хора. Органите на реда съобщиха, че офис на телевизия ТВ-2 е бил затворен заради подозрителен пакет.

Полицията призоваха гражданите да стоят далеч от центъра на Осло и да се въздържат от използване на мобилните си телефони, за да се избегне претоварване на мрежата, предаде БТА.

Втори торористичен акт на 15 км от Осло

Междувременно мъж в полицейска униформа откри стрелба по младежки лагер недалеч от Осло - на  остров Утоея, където младежката организация на Норвежката работническа партия на премиера Йенс Столтенберг организира годишните си събирания, предадоха световните агенции.
Полицията в Осло потвърди, че са убити поне 10 души.
„Получихме информация за смъртта на десет души, а още седем са ранени”, заяви говорителят на полицията Бьорн Ерик Сем-Якобсен. „Това не е окончателният брой, но това можем да потвърдим до момента”, уточни той, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
По-рано очевидец каза пред телевизия "Скай нюз",  че е видял най-малко 20 убити.

Стрелецът е арестуван. Той е норвежки гражданин, съобщи министърът на правосъдието в съвместна пресконференция с премиера на страната. Министърът на правосъдието обаче отказа да уточни точния брой на жертвите.

Участник в политическата среща на острова разказа по-рано, че стрелецът е бил със скандинавска външност и е говорил на чист норвежки език с характерен за определена местност диалект.
„Приближи се сребристо-сив фургон. В него се намираше човек в полицейска униформа и бронежилетка. Той излезе, показа удостоверението си и заяви, че е изпратен да провери сигурността на острова във връзка с терористичното нападение по-рано. Нямаше нищо подозрително и фериботът го откара на острова. А няколко минути по-късно се чуха изстрелите”,  разказа той.

Според източник от руското посолство в Осло на събирането е присъствал норвежкият външен министър Йонас Гар Стьоре. А норвежкият премиер е трябвало произнесе реч на младежката среща.

Според полицията бомбеният атент в Осло и стрелбата на острова са свързани.  "Разполагаме със свидетелски показания за това", каза полицейски комисар. Полицията се опасява, че на остров Утоея са заложени експлозиви, добави той.

На пресконференцията норвежкият премиер заяви, че тези, които стоят зад нападенията, "няма да разрушат нашата демокрация", предаде Ройтерс. "Ще намерим виновните и ще ги държим отговорни", каза още Столтенберг.

Кой стои зад терористичните атаки в Норвегия

Терористичната групировка „Ансар ал Джихад ал Алами” (Привърженици на глобалния джихад) публикува на своя сайт съобщение, с което пое отговорността за нападението, съобщи анализаторът от изследователския институт, който изучава тероризма „Си Ен Ей”.  В посланието се посочва, че нападението е отговор на присъствието на норвежки сили в Афганистан и поругаването на пророка Мохамед.
„Ние предупредихме, че след Стокхолм ще проведем още операции. Това, което виждате, е само началото”, посочва групировката.
Въпреки това отговорността за нападението все още не може да бъде потвърдена, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Норвегия е членка на НАТО и има малък военен контингент в Афганистан. Тя бе сред няколкото държави, посочени от лидера на „Ал Кайда” Айман ал Зауахири, като потенциални цели за нападения. През 2006 г. норвежки вестници отпечатаха датските карикатури, които събудиха недоволството на мюсюлманите с изобразяването на пророка Мохамед, припомня изданието.

По-рано Джон Дрейк от установената в Лондон консултантска фирма АКЕ  коментира,  че взривът в Осло може да се окаже сходен с терористичното нападение в Стокхолм през декември, което беше обявено като акт на отмъщение за участието на Швеция във войната в Афганистан.
Норвегия е получавала заплахи, най-вече за военното й участие в Афганистан и Либия, но не е ставала жертва на бомбени атаки.

Международни реации

Президентът на САЩ Барак Обама призова страните по света да засилят взаимодействието помежду си в сферата на борбата с тероризма, предаде АФП.

Президентът на Европейския съюз Херман Ван Ромпой заяви, че е "дълбоко потресен от взривовете в Осло и ги окачестви като "актове на страхливост, за които няма оправдание".

"Страните от НАТО са единни в битката срещу тези актове на насилие", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.
Около 400 норвежки военни служат в Международните сили за поддържане на сигурността под командването на НАТО в Афганистан, напомня АП. 

Последна актуализация в 00,30 ч. на 23 юли


Засега няма информация за пострадали българи при експлозията в норвежката столица, съобщиха от българското Външно министерство.

Последна актуализация в 23,59 ч.