Проповедникът произхожда от Иракски Кюрдистан и е известен с името молла Крекар, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Пълното му име е Наджудин Фарадж Ахмад. Той е освободен от затвор в Норвегия миналия месец, след като излежа присъда от 2 години и 10 месеца за отправяне на заплахи за убийство срещу Ерна Сулберг, която по онова време беше опозиционен лидер, а днес е премиер на Норвегия.

Молла Крекар тогава беше отправил заплахи и срещу други политици и срещу трима кюрди.

Той беше арестуван ден, след като по телевизия НРК беше излъчено интервю, в което казва, че хората, рисуващи карикатури на пророка Мохамед, заслужават да умрат, защото обиждат религията.

Съд в Осло ще реши дали заплахите, отправени от молла Крекар, са основание за образуването на ново дело срещу него.

Същевременно апелативен съд предстои да се произнесе по решението на първоинстанционен съд 58-годишният фундаменталист да бъде изселен от Осло в отдалечен селски район. Малко преди да бъде пуснат от затвора миналия месец, полицията каза, че моллата продължава да е заплаха за обществото и трябва да бъде пратен да живее в село на 500 километра северозападно от норвежката столица. Така той няма да има възможност да се среща с поддръжници и полицията ще може да наблюдава по-лесно неговите действия.

Молла Крекар е получил убежище в Норвегия през 1991 г. През 2003 г. е била  издадена заповед той да напусне страната за нарушаване на условията за получаването на убежището и заради връзката му с ислямистите от групата Ансар ал Ислам. Но депортацията е отменена заради опасения, че в Ирак може да бъде осъден на смърт, тъй като там е смятан за съосновател на Ансар ал Ислам.

Моллата твърди, че от 2002 г. не ръководи това движение. Крекар и групата Ансар ал Ислам са в списъка с терористи и терористични групи на САЩ и на ООН.