Проучването е извършено по поръчка на Асошиейтед прес от Центъра за проучване по обществени проблеми, предаде БТА.

Промяната на сегашната система е едно от основните искания в предизборната кампания на сенатора Бърни Сандърс, който води битка с Хилари Клинтън за номинацията на Демократическата партия, и то очевидно среща широка подкрепа, сочи проучването, макар че шансовете на самия Сандърс да спечели номинацията са минимални, отбелязва Асошиейтед прес.

Според проучването 38 на сто от американците нямат почти никакво доверие на процеса за номиниране на президентски кандидат от Демократическата партия.

Този процент е още по-висок сред привържениците на Републиканската партия - 44 на сто. Само 17 на сто от републиканците и 31 на сто от демократите смятат сегашната система в своите партии за честна.

Проучването констатира, че 69 на сто от американските избиратели предпочитат "отворени" за всички първични избори, а едва 29 на сто са за сегашната система, разрешаваща участие само на партийни членове.

81 на сто предпочитат първичните избори пред партийните събрания, каквито се организират в някои щати.

53 процента са силно против утвърдената най-вече в Демократическата партия през последните години система на участие в партийните конгреси на т. нар. суперделегати, които могат да окажат значително влияние върху избора на партийния президентски кандидат.

Тези суперделегати могат да подкрепят когото си искат за номинацията от партийния конгрес, без да се съобразяват с това как са гласували хората на първичните избори или на партийните събрания в отделните щати.

"Сегашната предизборна кампания е до голяма степен погрешна. Най-справедливият принцип е "един човек - един глас", но не е така", каза Найеф Джейбър, 66-годишен поддръжник на Сандърс от Сан Рафаел, Калифорния.

"Необходимо е по-широко участие на обикновените хора", смята 44-годишната Гуендълин Поузи от Оклахома, която не е успяла да подкрепи своя избраник - сенатора Тед Круз, защото не е променила навреме своята регистрация като член на Републиканската партия.

АП отбелязва, че и вероятният кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп също нарече системата за номинация в своята партия "погрешна".