Тя работи в Институт по експериментална морфология и антропология към БАН.

До престижната номинация стига, след като печели формата на национално ниво с иновация в медицината за влиянието на тежки метали върху хората и въздуха. Изследване, по което работи 10 години.

Екипът й разработва и противоотрова срещу вече интоксикирани пациенти с тежките метали.

"Важно е да знаем за всички тежки метали, които са природни замърсители, а и голяма част от тях са компоненти на хранителни добавки и храни, които консумираме всеки ден, каква е тяхната биологична роля и какви промени могат да настъпят при натрупването им в организма в големи количества“, казва ученият пред bgonair.bg.

Изследванията на екипа й могат да се използват в медицината и да допринесат за подобряване качеството на живот на населението.

Колективът включва млади учени от Секция "Експериментална морфология", както и от Факултета по фармация на Софийския университет. Работят по проекти, финансирани от Фонда за научни изследвания. Имат шест проекта, които вече са приключили.

"Коопериране на усилия и добро финансиране – това е ключът", казва  доц. Глухчева пред БНР.

Въпреки, че не е лесно да си учен в България, тя признава, че никога не се е замисляла да се отказва, защото приема трудностите като предизвикателство. Най-трудно се оказва търсенето на финансиране на идеи, защото изследванията струват скъпо.

Гласуването за конкурса The Outstanding Young Persons in the World - TOYP се извършва онлайн до 25 август. Освен зрителския резултат, определящ е и вотът на журито. Победителят ще стане ясен другата седмица.

Сред претендентите за отличието има представители от Финландия, Великобритания, Бразилия, Сирия и много други. Йорданка Глухчева обаче е единственият номиниран участник от Източна Европа.

Може да подкрепим доц. Йорданка Глухчева до 25 август с лайк под снимката й тук >>>