Това става ясно от анализ на НОИ, внесен в Консултативният съвет за стабилизиране на осигурителната система, съобщиха "Преса" и bTV.

Експертите са единодушни, че трябва да бъде въведена взаимовръзка между пенсионирането и продължителността на живота, защото ще служи като автоматичен механизъм за увеличението на възрастта за пенсия - т.е. увеличението ще зависи от обективни критерии, а не от настроенията и целите на различни политици.

Двете предложения на НОИ стъпват върху отчетени, а не прогнозни данни за продължителността на живота у нас. Те се отнасят само за хората, работещи в най-масовата - трета категория труд.

Според първия вариант - след замразяването през 2014 г., възрастта и за двата пола ще скочи с по 4 месеца през 2015 г. А от 2016 г. нататък ще се увеличава с по 4 месеца за жените и с по 2 за мъжете, но не всяка година, а веднъж на 4 години. С тези темпове възрастта за двата пола ще се изравни чак през 2059 г., когато ще достигне 67 години.

Според другото предложение пък от 2015 г. възрастта ще се повишава с по 4 месеца на година. През 2018 г. ще достигне 65 г. за мъжете и ще спре да расте за тях до 2027 г., за да дочака възрастта на жените също да стигне толкова. А от 2028 г. нататък възрастта ще се повишава с еднаква стъпка и за двата пола спрямо средното нарастване на продължителността им на живот.

Всъщност, в анализа на НОИ се посочва, че преди да се реши как да се увеличава възрастта за трета категория труд, трябва да се реши дали това увеличение ще се въведе и за останалите категории. И дали ще се даде възможност на хората, за които новите условия са непосилни, да се пенсионират по-рано с намалена пенсия.

Социалният министър Хасан Адемов обяви, че все още няма решение за ранното пенсиониране при военни и полицаи.

Важно е да се съобразим с част от предложенията на Европейската комисия, като едно от тях е ограничаване на ранното пенсиониране, добави той.