Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ, предаде БТА.

В дневния ред на заседанието е предвидено утвърждаване на проект на промяна на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., с която се предлага минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане от 1 юли 180 лева, а от 1 октомври 200 лв.

В дневния ред на заседанието е и утвърждаване на проект на Постановление на Министерски съвет за увеличаване на социалната пенсия за старост от 1 юли с 2,4 процента от 118,14 лв. на 120,98 лв. Социалната пенсия се увеличава всяка година с постановление на МС.

Министър Петков уточни, че в тези 800 000 са не само минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, а свързаните с тях минимални размери на пенсиите за инвалидност, които са обвързани с размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Двукратното увеличение на минималната пенсия е съгласно обявените приоритети на сегашното управление.

Социалният министър Бисер Петков коментира, че изпреварващото нарастване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст спрямо общото нарастване на всички пенсии е спрямо тези заявени приоритети.

По думите му ако се проследи връзката минимална пенсия с минимална работна заплата, съпоставено с други държави, България има изоставане на минималната пенсия спрямо минималната заплата и това е обяснимо, защото последните години минималната пенсия расте с темпа на нарастване на всички пенсии, който е в порядъка 2-4 процента, а темпът на нарастване на минималната работна заплата е по-висок.

С предлаганата промяна, това изоставане в известна степен ще бъде компенсирано, допълни той.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че ще подкрепи предложението, защото всяко увеличение на пенсиите е добро.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков каза, че няма да подкрепи предложението за увеличаване на минималната пенсия. Според него трябва да се знае, че се прави една сериозна крачка в промяна на пенсионносигурителния модел и как това ще се отрази на мотивацията на осигурените, които сега работят и внасят, за да получават в бъдеще пенсия.