По този въпрос върховни съдии се разколебаха дали тази промяна отговаря на Конституцията.

Според определение на тричленен състав на ВАС в текстовете на Кодекса за социално осигуряване, приети през 2015 г. като част от пенсионната реформа, може да има нарушение на принципа за неприкосновеност на частната собственост.

Причината е, че при прехвърляне на партидата към НОИ се губи правото на унаследяване на натрупаните средства, както и възможността за трупане на доходност върху тях.

Становище на финансовия министър гласи, че правото на избор дали партидата да отиде в НОИ въвежда свободен избор на хората дали да участват в допълнителното задължително осигуряване и не нарушават имуществените права, които са гарантирани в конституцията.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира пред Дарик, че подкрепя осъществените промени и призова да се изчака решението на съда.

"Аз бях част от екипа на министър Калфин, който нямаше отговорности по отношение на пенсионната реформа, но мисля, че като част от правителството естествено, че съм за тази идея. Нека чуем как ще се произнесе Конституционният съд", допълни тя.

Министър Русинова заяви, че предстои дебат за това идеята пенсиите от допълнителното осигуряване да са пожизнени без право на наследяване.

"Имаше много популизъм по темата и от страна на медиите, и от страна на част от представителите на някои от парламентарните групи за национализация на фондовете и т.н. Няма нищо подобно. Промените, които бяха предложени от министър Горанов, до голяма степен касаят подобряване на начина и регулацията на самите пенсионни дружества", допълни тя.

Избор за получаване на втора пенсия>>