Мандатът му ще е 4 години.  

Новият управител на НОИ ще предложи законодателни промени срещу фалшивите болнични. Това заяви самият той пред журналисти. Ръстът на болничните за последната година е много голям, каза Иванов. Той предвижда да се срещне с министъра на здравеопазването и с управителя на НЗОК, за да обсъдят проблема. Друга задача пред Иванов е среща с институциите от ЕС във връзка с осигурителните права на българските граждани, които работят извън страната.

Сред основните му цели, заложени в концепцията му, ще бъдат разкриване на нови и усъвършенстване на съществуващи услуги, изграждане на ефективни взаимоотношения с партньорите, развитие на човешките ресурси, ефективно управление на финансите, постигане на висока информационна сигурност.

Ивайло Иванов е завършил висше икономическо образование във ВФСИ "Димитър Ценов" - Свищов, специалност "Финанси и кредит" през 1993 г. и висше юридическо образование в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград през 2008 г.

Бил е заместник изпълнителен директор и изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. От юни 2016 г. е заместник-министър на труда и социалната политика.