Това съобщиха пред журналисти председателят на Надзорния съвет Ася Гонева, заместник - председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Проектът не получи необходимите гласове в Надзорния съвет на НОИ - половината, плюс един от състава на съвета, а ние не бяхме в пълния състав, уточни Гонева, която е и изпълнителен секретар на КНСБ. Против са гласували представителите на работодателите, както и Ася Гонева. Представителят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е подкрепил проекта на бюджет, въпреки, че по-рано днес бизнес и синдикати обявиха, че няма да подкрепят бюджета.

НС на НОИ се състои от 14 членове, като 7 от тях са представители на властта, а 7 представители на работодатели и синдикати.

Гонева аргументира гласа си с това, че има много рестрикции, свързани с правата на хората като парите за болнични, достъпът до обезщетението за безработица, много малкото увеличение на пенсиите и други. Тя припомни, че КНСБ има своите предложения по проектобюджета, които по сметки на синдиката ще намалят и разходите с около 117 милиона лева. Сред предложенията са максималният осигурителен доход да стане 3000 лева, максималната пенсия 1000 лева.

КНСБ настоява още за увеличение на вноската за безработица с един процентен пункт.

Синдикатът не подкрепя и това, че се предлага изискване за по-дълъг осигурителен период за получаване на правото на обезщетение за безработица. От 2018 година човек трябва да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както е в момента само 9 месеца.

Тъй като сезонната, временна и срочна заетост все повече си пробива път, според КНСБ трябва да се даде възможност на хората да натрупват права, а не да се гонят да работят навън и тук да внасяме кадри от трети страни. Така по думите на Гонева се наемат хора в туризма, които не знаят езика и трудно се обучават от работодателите. КНСБ смята, че е приемливо да се доказват 12, но от 36 месеца.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че се е ядосал на работодателите и все пак е подкрепил бюджета, въпреки че му намира много кусури с надеждата необходимите промени да бъдат направени между първо и второ четене в парламента. По думите на Манолов е важно да се подкрепи идеята, че тогава, когато някой отказва да участва в преговори, нещо трябва да му се случи. Той уточни, че става въпрос за преговорите по минималните осигурителни прагове и отказът на бизнеса да участва.

"Защото в правото има един основен постулат - не можеш да черпиш права от собственото си противоправно поведение", заяви Манолов.

Синдикалистът се надява предложението за изплащането на болничните през първите три дни само на 50 процента от дневната надница да отпадне , като ако държавата иска да прави остъпки на работодателите, да поеме разликата и хората да не губят права.

Бюджетът на НОИ предстои да бъде разгледан от НСТС, след това върви по своя път в МС и парламента.