В периода от 28.10 до 20.11 ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност, се казва в официално съобщение на БНБ.

Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ и докладваното съотношение за капиталова адекватност. Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на банката под специален надзор. Тя продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТВ „Виктория” ЕАД възлизат на 285 786 хил. лв., допълват от БНБ.

Оттам заявяват, че преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката.

От БНБ уточняват, че са указали на квесторите на КТБ най-късно до 20.10. да внесат цялостна оценка на активите, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. Съответно до 31.10. трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

На база резултата от оценката на активите на КТБ АД, докладваното съотношение на капиталовата й адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC (European Privatization & Investment Corporation) в периода от 01.11.2014 г. до 20.11.2014 г. трябва да бъде взето окончателно решение относно КТБ, се казва още в съобщението.  

Вижте цялото решение на БНБ.

Прокуратурата поиска отстраняване на подуправител на БНБ

Междувременно Софийски градски съд разгледа искане на прокуратурата за отстраняване от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Според прокуратурата той не е упражнил контрол върху дейността на КТБ.

След неколкочасово заседание съдът реши, че Гунев остава на поста си.Според съдебния състав по делото няма никакви данни, че има опасност Гунев да повлияе на свидетели.

Нито един свидетел не е намекнал за подобно нещо в показанията си, а подуправителят на БНБ е с чисто съдебно минало и не е осъждан, отбеляза съдът.

БСП призова Плевнелиев да разсекрети стенограми

Лидерът на БСП БСП Михаил Миков поиска от президента достъп до стенограмите от консултациите за КТБ и финансовото състояние на държавата.
В заявление за достъп до информация, адресирано до Росен Плевнелиев, Миков иска да му бъдат предоставени официални извлечения от стенограмите. Става въпрос за консултациите, проведени с парламентарните партии на 29 юни и 14 юли.

Тогава излезе информация, че различни политически представители, подкрепени и от БНБ, са настоявали за т.нар. банкова ваканция, срещу което се обявиха от БСП. Те твърдят, че идеята е била подкрепена и от ГЕРБ, но Бойко Борисов отрича.

В същото време Цветан Василев се е предал на полицията в Белград, съобщиха сръбските медии. Новината бе потвърдена от адвоката му.