Нобеловата награда за мир за 2015 г. бе присъдена на четворка от организации за национален диалог в Тунис "за решаващия им принос за изграждането на плуралистична демокрация след Жасминовата революция от 2011 г.", обяви днес норвежкият Нобелов комитет.

Квартетът от организации на гражданското общество е сформиран през лятото на 2013 г., когато процесът на демократизация в Тунис беше в опасност заради политически убийства и вълна от социални протести

Канцлерът на Германия Ангела Меркел беше най-сериозния претендент за тазгодишната Нобелова награда за мир заради позицията си по кризата с бежанците в Европа.

Сред останалите най-често споменавани потенциални лауреати бяха папа Франциск и Върховният комисариат на ООН за бежанците, който досега два пъти е бил удостояван с тази награда.

През тази седмица бяха връчени повечето Нобелови награди


В понеделник беше връчена наградата в категория медицина и физиология, която отиде при трима изследователи за техните открития в борбата срещу инфекции, причинени от кръгли червеи и срещу малария.

Нобеловата награда за физика беше връчена във вторник на Такааки Каджита и Артър Макдоналд за тяхното откритие на вибрациите на елементарната частица неутриното, които показват, че то има маса.

В сряда отново бяха отличени трима учени този път в категория химия – Томас Линдал, Пол Модрих и Азиз Санкар за тяхното общо изследване върху механизмите за възстановяване на ДНК.

Четвъртък беше денят на Нобеловата награда за литература, която отиде при писателката Светлана Алексиевич от Беларус, чиито творби са основани на сбор от различни интервюта и обхващат теми като Втората световна война, Чернобил и войната в Афганистан.

Следващият понеделник – 12 октомври, се очаква да бъде даден и призът в категория икономика.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел. Годишните церемонии в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, се провеждат на 10 декември, на годишнината от смъртта на Нобел.