Фалшив туит от френски министър ”погреба” нобелов лауреат

stat
16:37  |  18 май 2017 | По света / Автор Нели Делчева /  
Светлана Алексиевич е носител на Нобелова награда за литература през 2015 г. Светлана Алексиевич е носител на Нобелова награда за литература през 2015 г.
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Министърът на културата на Франция Франсоаз Нисен туитна, че носителката на Нобелова награда за литература за 2015 г. Светлана Алексиевич е починала.
Самата Алексиевич опроверга тези слухове.

"Сега съм в Корея, в Сеул, за представянето на три мои книги. Прегря ми телефона от обаждания заради тези глупости за смъртта ми!", заяви писателката пред ТАСС, цитирана от БТА.

Днес в профила в Туитър на новия френски министър на културата Фронсоаз Нисен се появи следното съобщение: "Ужасна новина. Почина Светлана Алексиевич. Няма подробности". Министърката пое поста в сряда, а преди това ръководеше издателство Actes Sud, което издава произведения на Алексиевич.

Френските медии публикуваха съобщението, но по-късно от същия профил се появи друг туит: "Този профил е измама, създадена от италианския журналист Томазо Де Бенедети". Той е известен като автор на фалшиви новини.

Руските медии съобщиха, че нобеловият лауреат за литература, беларуската писателка Светлана Алексиевич, ще посети Москва на 10 юни.

Алексиевич ще проведе творческа среща в центъра "Гогол" в руската столица и на Новата сцена на Александринския театър в Санкт Петербург. В Москва писателката ще гостува на 10 юни, а в Санкт Петербург - на 13 юни.

Светлана Алексиевич е професионален журналист, работещ в жанра на документалистиката. В средата на 80-те години на миналия век тя се прослави с очерковата си книга "Войната няма женско лице".Последно в По света


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.