На три часа от София, в сърцето на Стара планина, осеян с дупки път води до "НЛО-то на България".

Извисявайки се на върха на планината, тази сложна конструкция може да се види от километри, изпълвайки с тревожно вълнение всеки, който го вижда за първи път.

Червената звезда, символ на комунизма, грее от 70-метровата кула. Просторната, наподобяваща космически кораб основа е като извадена от стар научно-фантастичен филм.

Асоциациите на паметника са абсолютно оправдани.

Официалното му име е Дом-паметник на Българската комунистическа партия, но е по известен като паметника на Бузлуджа, привлича изследователи от средата на 90-те години на 20 век.

Пътуването до Паметника на Бузлуджа минава през живописни земеделски земи и пасторални села. Поради липсата на обществен транспорт към тази част на България, посетителите трябва да начертаят свой собствен маршрут.

Паметникът на Бузлуджа не е построен там случайно. Намира се в средата на прохода Шипка - свидетел на поредица известни битки между българските бунтовници и Османската империя през 1868 г.

Няколко години по-късно по време на Руско-турската война 1877-78 малка армия разгромява османците на хълма Бузлуджа, което води до независимостта на България.

По-късно, на 2 август 1891 г., група мъже се срещат на върха, за да се създадат Българската социалдемократическа работническа партия, която по-късно става Българска комунистическа партия.

През 1981 г., 8 години след началото на изграждането му, паметникът е открит и се ползва за официални събития до падането на СССР през 1989 г.

Само няколко години без поддръжка са нужни на паметника да изпадне в немилост. Днес расте броят на храбрите пътешественици, които посещават това гниещо светилище на комунизма.

Графити "Не забравяй миналото си"
покриват паметника отвън. Надписът  "наслади се на комунизма" е нарисуван на вратата, която е била закована дълги години.

ВИЖТЕ СНИМКИ>>

Целият репортаж на английски можете да намерите тук >>