От страх е починал човек в Толентино според информацията на българското радио..

Няколко десетки души са получили медицинска помощ вчера, но засега няма данни за тежко ранени. Това съобщи нощес началникът на гражданска защита Фабрицио Курчио, цитиран от Франс прес и БТА.

"В крайна сметка ситуацията не е толкова катастрофална, колкото мислехме в началото, предвид магнитуда на трусовете - каза той на пресконференция в Риети. - Няколко ранени и много паника".

„В 23.42 часа имаше трето земетресение с магнитуд от 4,6 в същата зона, където бяха и двата предишни силни труса“, съобщи освен това Курчио.

След двете силни земетресения няколко ранени са били откарани с линейки в спешните отделения на болници в региона. Няколко десетки души са отишли сами да потърсят лекарска помощ заради наранявания или прилошаване.

"Искам да благодаря на тези, които работят в дъжда в засегнатите от земетресението зони. Цяла Италия прегръща силно хората, които отново пострадаха", написа вечерта в "Туитър" италианският премиер Матео Ренци.

Виж снимки >>

Около 60 вторични труса са регистрирани нощес в централната част на Италия, предаде Ей Би Си, цитирана от агенция "Фокус".

По данните на Италианския вулканологичен център около 23 от вторичните трусове са били със сила над трета степен.

Най-сериозно засегнати са селищата Пречи, Висо, Усита и Камерино според БНР. По пътищата между областите Умбрия и Марке са паднали големи скални и земни маси и някои села останаха изолирани през нощта. Няма ток на ред места.

Стотици останаха без дом

Стотици италианци са останали без подслон поради големите разрушения. Евакуирани са болници и затворът в Камерино. Материалните щети са големи - срутени и сериозно пострадали са сгради, църкви и исторически центрове.

 Много хора – 200 души само в Усита, както и в други селища – прекараха нощта навън по улици и площади или в автомобилите си, защото за броени часове не бе възможно създаването на палаткови лагери.

Но Гражданска защита и местните органи се грижат дисконфортът да не е толкова осезаем. Където е възможно, се ползват структури за подслон. Времето е много лошо с проливен дъжд.

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?