Извънредното положение, въведено след парижките атентати от ноември, ще бъде продължено с три месеца, добави агенцията, цитирана от БТА.

Вчера през деня, преди трагедията в Ница, бе съобщено, че френския президент смята да вдигне извънредното положение.

След извънредна среща в ранните часове на днешния ден Оланд каза, че загиналите при атаката са най-малко 77.

"Не може да се отрече терористичният характер на тази атака, която отново представлява най-крайната форма на насилие", каза той в обръщението, излъчено от 03.45 ч (04.45 българско време).

Жертви на нападението в Ница са станали много деца, заяви Оланд, цитиран от ТАСС.

 "Самоличността на човека зад волана на камиона в Ница все още не е установена - каза президентът. - Предприемат се мерки за установяването й".

По-рано телевизия БФМ съобщи, че в камиона са намерени лични документи, принадлежащи на 31-годишен мъж.

А агенция Франс прес, като се позова на източници от полицията, предаде, че намерените документи са на човек с двойно френско-туниско гражданство, може би жител на Ница. Име не се съобщава и засега не е известно дали документите са били на шофьора.

Според Ройтерс той е роден в Тунис, а на полицията е известен за "битови престъпления".

Франция възнамерява да засили ударите по ислямистите в Ирак и Сирия след поредното нападение, зад което по всяка вероятност стоят ислямски терористи.

"Ще засилим ударите си в Сирия и Ирак - каза Оланд. - Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни заплашват."

Френската нация ще намери сили да се противопостави на ислямистката заплаха, заяви още Оланд.

"Франция е в сълзи, огорчена е, но тя е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците, които днес искат да я поразят", заяви той, добавяйки, че при сегашната ситуация цялата страна трябва да е нащрек.

"Цяла Франция е под заплаха от ислямисткия тероризъм. Трябва да проявим безупречна бдителност", каза Оланд.

Той възнамерява да посети Ница днес.

Президентът е взел решение да използва резервисти за гарантиране на сигурността във Франция.

"Операция Сантинел (т.е. Страж) за патрулирането на военни ще продължи на високо равнище с участието на 10 хиляди души. Те ще подпомагат жандармите и полицията", заяви той, като обеща до дни да съкрати броя на участниците до 7 000 военни.

"Взех решение също да използвам оперативния резерв, тоест тези, които вече са служили в армията или жандармерията. Те ще оказват съдействие на полицията и жандармерията. Можем да ги използваме на всички охраняеми обекти, особено за контрол на границите", каза Оланд.

Отделът на префектурата в Париж по въпросите на тероризма е започнал следствие във връзка със събитията в Ница, предаде БТА преди обръщението на Оланд.

"Това означава, че вече са събрани достатъчно факти, позволяващи да бъде квалифицирано случилото се на Английската алея в Ница като терористичен акт", коментира телевизионният канал БФМ.

Преди това властите не бързаха да окачествят категорично престъплението.

"Засега не можем да квалифицираме събитията като терористичен акт - беше казал нощес прокурорът на Ница Жан-Мишел Претр. - Същевременно много детайли ни карат да повдигнем именно тази версия".