Властите добавиха, че общественият плаж под вилата на саудитското кралско семейство, който беше затворен за посетители в периода на престоя на монарха, ще бъде отворен днес, предаде АФП, цитирана от БТА.

След като прекара осем дни ваканция в частната си вила в община Валори, крал Салман вчера отлетя от Ница за мароканския град Танжер, съобщи пред агенцията заместник-префектът на департамента Алп-Маритим.

Първоначално саудитският монарх планираше да бъде във във Франция между 20 юли и 20 август, според посолството на Саудитска Арабия.

Близо половината от антуража на краля, наброяващ около хиляда души, отпътува заедно с него за Мароко.

Саудитското кралство присъствие предизвика остри полемики сред местното население, след като властите забраниха достъпа на летовници до крайбрежието в подножието на вилата и наложиха строги мерки за сигурност. Петиция в интернет срещу "приватизирането" на обществения плаж "Мирандола" събра над 150 хиляди подписа.

Според саудитски източник, цитиран от Ройтерс, посещението на краля в Мароко е част от ваканционната му програма и няма нищо общо с медийния шум около визитата му във Франция.