Пред Софийския градски съд, който гледа делото срещу бившия министър на отбраната, ген. Стойков заяви, че армията е била в тежко инфраструктурно състояние, строителството било от 50-те и 60-те години на миналия век и заради това щяло да има полза от въпросната придобивка, предаде БТА.

Николай Цонев е подсъдим за това, че в периода 12 февруари - 1 юни 2009 г., като министър на отбраната, е нарушил служебните си задължения като е разрешил на тогавашния началника на Генщаба Златан Стойков да бъде закупена производствена линия за метални конструкции въпреки липсата на осигурени финансови средства. Щетата за МО е около 8 млн. лв.

Днес обаче Стойков каза, че е било необходимо, когато българските военни се връщат от мисия в чужбина, да бъдат настанявани в условия, които съответстват на европейските стандарти и на изискванията на НАТО. По неговите думи с мобилния завод този стандарт е можело да бъде постигнат. Стойков потвърди, че парите за закупуването на мобилната фабрика са взети от бюджета на ВВС, но всъщност това били пари от неосъществени разходи по обществени поръчки.

Бившият началник на Генщаба заяви още, че не е накарал началника на отбраната ген. Симеон Симеонов да сложи подписа си за съгласие за купуването на тази придобивка. Ако Сименов не е бил съгласен за купуването на мобилната фабрика, е имал възможност писмено да отбележи това в документите, коментира Стойков пред съда.

В началото на юни ген. Симеонов заяви пред съда, че е бил принуден да подпише договора за доставка на поточна линия за нуждите на армията.