Това заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от „Фокус“.

По думите му, има средства, колкото са необходими, но е добре зимата да не е толкова тежка, за да се спестят пари за пътни ремонти.

Нанков уточни, че планираните средства са за поддържане на републиканската пътна мрежа при тежки зимни условия. При по-лека зимна обстановка сумата може да бъде редуцирана до около 60 млн. лева, като икономиите ще бъдат използвани за ремонт на пътища.

Готови сме за зимата. Доказахме това още преди две седмици след тежките снеговалежи. Имаше перфектна организация на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Проблемът на високите старопланински проходи "Беклемето" и на "Петрохан" не беше със снегопочистването. Пътят беше почистен до асфалт, но проблемът бе тежкият сняг, страхотен горолом", коментира още регионалният министър.

Той напомни, че Петрохан е бил затворен за два дни, а Беклемето за ден, но проблемът е бил, че над 70% от спрените автомобили са били с летни гуми.

"Още от сряда предупреждавахме, че положението ще бъде тежко в старопланинските проходи. Необходимо е по-сериозно разбиране и култура на българските шофьори“, каза още Нанков.