Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.
Той обясни, че днес сутринта Кокинов е внесъл молба да бъде освободен и като магистрат, след като вече поиска да бъде освободен като административен ръководител на Софийска градска прокуратура заради записите с него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Цацаров разясни, че по закон молбата за оставка като прокурор не може да бъде разгледана при положение, че срещу Кокинов има образувано дисциплинарно производство. Нямало обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата му за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор, предадоха БГНЕС и БТА.
Дисциплинарното производство
на ВСС е за нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата при назначаването на прокурор по делото срещу бивши директори на НЕК.

Етичната комисия към съвета ще разглежда днес казуса със записа. Членове на ВСС ще поискат Кокинов да бъде уволнен дисциплинарно от съдебната система заради уронване на престижа й.
Цацаров предложи да се види какво ще реши ВСС и Етичната комисия, тогава ще се мисли кой ще изпълнява функциите на градски прокурор.
"Бих искал неговото отстраняване, и бих искал дисциплинарно производство срещу него, ако не беше фактът на подадената оставка, но при така подадената оставка - не виждам за какво", каза още главният прокурор.

"Най-голямото нарушение е, че прокурор Николай Кокинов е съобщил или дори - предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди съвещанието в моя кабинет и обявяването й, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки", смята Цацаров, и добави, че Кокинов опитал да даде обяснение за разговора.

Двамата са се видяли в Съдебната палата тази сутрин.
Върховната касационна прокуратура (ВКП) образува проверка на 26 април. Тя ще изясни има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. Ще бъдат разпитани лицата в разговора, ще бъде установено автентичен ли е записът, както и кой е източникът му, съобщиха от ВКП.

"Искахме да имаме 100% увереност, че този запис не е резултат от законно използване на СРС – е, не е. Не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали са само детайли от разговора и прочие – ще бъде изяснявано", каза Цацаров.
По повод думите на Кокинов, че Борисов е избрал Цацаров за главен прокурор, той заяви, че няма притеснения и ако има такива, нямало да се работи по случая. 
Главният прокурор нямал намерение да чака, прокуратурата просто трябва да си свърши работата:

"Нямам намерение да превърна едновременно с това прокуратурата в заложник на нечии интереси или не дай Боже участник в политическата игра в предстоящите избори".