В предаването "Панорама" на БНТ финансовият министър каза, че трябва да се върнем и да говорим кой допусна и с какво управление на банката да се стигне дотук.

Той изрази увереност, че огромната капиталова дупка, която се регистрира през 2014 година, не е възникнала за три месеца.

На въпрос за кои политици говори, Горанов отвърна:

"Най-пресният и най-ясен пример е проектът „Бареков“. За него не говорим. Той се появява по студията с нова прическа и нова физиономия и говори за нов морал. Няма проблем. Аз също познавам Николай Бареков, явявал съм се на интервюта при него. Но той също е част от проблема с КТБ. И не може да го отрече. А 300 милиона, които примерно дължи фирмата собственик на ТВ7, също не може да не са сметка, която стои пред обществото".

По думите на министъра е много е лесно да кажем, че виновна е Централната банка и безспорно тя носи голяма вина, но всички хора, които са участвали в този процес, трябва да бъдат посочени.

Именно затова единодушно беше подкрепен законопроектът, който вече е закон, за отпадането на банковата тайна при несъстоятелност, подчерта Горанов.

Запитан накъде след оставката на управителя на БНБ Иван Искров, който обяви, че се оттегля от 10 юли, министърът отговори:

"Иван Искров подаде оставка лятото на миналата година. Оттогава БНБ е с доста разклатено доверие от страна на обществото към нея. В този смисъл, ако питаме откога нямаме централен банкер като стожер на финансовата стабилност, от лятото на миналата година нямаме. Иван Искров е част от миналото и историята на БНБ. Но никой не може с лека ръка да приеме, че не е трябвало или не е могъл да знае за проблеми, които се случват".

По думите на Горанов "грехът" е основно на собствениците на КТБ, но Искров е трябвало да създаде правила или да отправи предложение към политиците, като предупреди, че има притеснения.

Няма как той да избяга от отговорността за това, че 12 години е бил начело на институцията и в неговия мандат се е случил този проблем, подчерта финансовият министър.