"Превръщането ми в свидетел, благодарение на един хвърчащ лист от „халваджийски тефтер“, предоставен от партийната централа на РЗС и злополучният политик Яне Янев, даде поводи на „фабриките за фалшиви новини” да започнат свободни интерпретации по мой адрес. Целта е една и твърде прозрачна. Зад широкия гръб на „медийната звезда” Николай Бареков да се скрият всички виновници за грабежа на КТБ, а разграбването да продължи в следващите месеци с пълна сила", заяви още бившият журналист, който сега е евродепутат.

След внасянето на обвинителния акт по делото обаче шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев заяви:

"Над 1 млрд. лева са раздадени в пликчета и чувалчета. А Николай Бареков е драстичен пример".

В публикуваните материали пък фигурира документ от РЗС, в който става ясно, че месечното възнаграждение на Бареков, получавано от КТБ, е скочило от 50 000 на 100 000 лв. Отделно за тогавашната му партия, с която влезе в политиката - "България без цензура", са давани по 600 000 на месец.

Според Бареков обаче интелигентните хора разбирали, че в негово лице няма нито виновник за грабежа на банката, нито свидетел, защото никога не бил в никакви управителни органи или във взаимоотношения с членове на такива на КТБ, БНБ и КФН.

"Класическият компромат срещу мен е подаден от основната маша по това време на моя основен политически опонент. За разлика от много други политици, няма нито един документ или сведение, което да ме уличава в каквито и да е нерегламентирани отношения с подсъдимия банкер Цветан Василев или с институцията, представлявана от него до 2014-а година. Напротив, аз съм единственият бъдещ тогава политик, който, ако е имал някакви взаимоотношения с фирми, близки до КТБ, то те са били законово регламентиран, посредством публичен трудов договор", подчертава той в писмото си.

И допълни, че като директор на Новините на ТВ7 и за кратко изпълнителен директор си получил договорените възнаграждения и платил дължимите данъци в размер на над 450 000 лв. И изтъкна, че това е доказано с проверки на НАП и прокуратурата.

"Ще декларирам и пред съда, както съм го декларирал и доказал с документи пред прокуратурата, че никога не съм получавал „бонуси, премии или рушвети” в плик или по банков път, измислени от клеветите на Яне Янев и неговия господар, нито от КТБ, нито от ТВ7, нито от други, свързани с тях фирми", казва още политикът.

Към писмото си той прилага двамата си договора за управление на ТВ7 и Нюз7.

"Никога не съм бил властта. Никога не съм се докосвал дори до политическа корупция. Към мен не са тръгвали и до мен не са стигнали никакви пликове пълни с каквото и да било нито лично от г-н Цветан Василев, нито от неговите мними и обществено известни посредници. При прекратяването на трудовите ми отношения с ТВ7, аз наистина получих някои срамни оферти от страна на тези посредници. Като например да си получа дължите суми без да плащам данъци, включително и доходите, с които съм си закупил жилището, в което живея. Тези предложения бяха категорично отхвърлени от мен. Останах с чиста съвест и морал пред данъчните служби и българските граждани", пише още в писмото на Бареков.

По думите му, за разлика от него, десетки политици и държавни служители се редели пред очите му на опашка пред кабинета на Василев и се унижавали да го чакат цели дни и нощи, за да ги приеме, макар и за 5 минути, но да си тръгнат ощастливени.

"Сред тези политици има много известни имена на членове на почти всички партии, членуващи в парламента, в това число както на патриотични партии, така и на БСП. Сигурен съм, че техните имена са сред 400-те свидетели на прокуратурата, но от „политическа коректност” са спестени. Това обаче не е коректност, това е срамно блюдолизнечене спрямо силните на деня", твърди той, като изтъква, че не повече от двама,трима са политическите лидери, които не са били на хранилката на КТБ.

"Без да коментирам компетентността и професионализма на прокурорите-космонавти, задавам следния въпрос – Кой е виновен и кой е невинен – този, който е имал трудови правоотношения като журналист с телевизия, която се оказва, че има връзка, макар и посредствена със собственика на банката КТБ, или тези политици, които са прибирали тлъсти рушвети в пликове и кашони, знаейки много добре от кого ги прибират и срещу какви услуги го правят?", пита Бареков.

И задава още един въпрос - ако ББЦ била толкова богата, дали неговите депутати щели да бъдат разграбени за жълти стотинки от управляващите и партиите на статуквото в миналия парламент.