Това заяви на пресконференция днес лидерът на България без цензура Николай Бареков.

ГЕРБ трябва да разбере, че с патриотите са дотук; след Нова година ще започнат директни санкции към България заради ксенофобска партия, включена в управлението, заяви Бареков.

В отговор на журналистически въпрос Светлин Танчев, председател на парламентарната група на Български демократичен център, заяви, че Патриотичният фронт трябва да бъде изваден от управляващата коалиция, а ГЕРБ трябва по възможно най-бързия начин да проведе разговори с БДЦ, за да се вземе най-разумното решение - БДЦ да подкрепи управлението срещу определени ангажименти.

Бареков подчерта, че най-логичното управление би било две десни партии, каквито са ГЕРБ и Рeформаторския блок и партия в центъра, каквато е ББЦ.

Ние сме европейски призната партия и член от европейското семейство на консерваторите, обясни Бареков. Той заяви, че парламентарната група на Български демократичен център има претенции да оглави комисията по европейските фондове в парламента.

Начело на нея трябва да застане Светлин Танчев, защото има необходимия ценз,
смята Бареков.

Николай Бареков съобщи, че неговата партия подготвя редица проектозакони - за лобизма, за детските надбавки, аз самият той продължава да настоява за налагане на образователен ценз при гласуване.

Подготвям и законопроект за Държавна сигурност, който предвижда агенти на ДС да не получават допуск до класифицирана информация, посочи той.

Бареков каза още, че ще подкрепи инициативата на ГЕРБ да отпаднат прихващанията на суми в КТБ през периода на надзора.

Имаше политическа формация, финансирана с пари на банката и тази партия не е нито ББЦ, нито ГЕРБ, ДПС или БСП, заяви Бареков и отказа да посочи коя е конкретно.

Патриотичният фронт преди дни заплаши да оттегли подкрепата си от правителството, ако в него заместник-министър на отбраната е Орхан Исмаилов. Министърът на отбраната Николай Ненчев постоянно заявява, че няма причина Исмаилов да не е заместник-министър.

Министърът посочи, че единственият аргумент срещу Исмаилов е бил, че той е член на протурска партия. Ненчев обаче отрече това.

"Аз ще поискам удостоверение от господин Корман Исмаилов за това, че Исмаилов не членува в тази партия", увери министърът и добави, че не разбира цялата тази агресия към заместника си.

Той обяви, че вероятно в понеделник ще се срещне с Валери Симеонов от ПФ, за да разбере какви са аргументите за исканата оставка на Исмаилов.

По-рано днес Радан Кънев от Реформаторския блок заяви, че очаква позитивна развръзка по казуса с Исмаилов.

Самият Орхан Исмаилов заяви, че е готов да подаде оставка, ако от това зависи съдбата на правителството. 

АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?