Това заяви бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски в официалната си страница във Фейсбук.

Според него българите трябва да видят аргументите на Гърция, изразени против включването на името Македония в наименованието на югозападната ни съседка, тъй като същите аргументи важат и за българите.

"Защо 25 години мълчаха на фона на политика на гръцкото монополизиране на името Македония, а сега зачестяват изяви, според които България не бива да приема имена, които съдържат географски маркер с териториални претенции?", попита известният македонски политик.

Преди дни президентът Румен Радев, който беше в Скопие по покана на македонския си колега Георге Иванов, заяви:

"За нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат части от територията на Република България. Аз вярвам, че ще се намери разумно решение, което да удовлетворява всички страни".

Подобен коментар направи неотдавна и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов - според него две от петте предложения за новото име - Северна Македония и Горна Македония - отправят директни претенции към Пиринска Македония.

Другите три предложения са - Нова Македония, Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира, че най-добре за България би било името на съседката ни да стане Нова Македония.