Представителят на СЗО за Нигерия окачестви постижението като "забележително успешна история, която показва на света, че ебола може да се овладее", предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

В петък СЗО обяви официално и края на епидемията от Ебола в Сенегал и поздрави страната, че е успяла да спре разпространението на вируса.

Засегнати остават обаче Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.

На фона на това преди два дни президентът на Световната банка Джим Йон Ким заяви, че светът "губи битката" срещу Ебола поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика.

Междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс се обяви против идеята за прекъсване на полетите до страните, обхванати от Ебола, предаде Франс прес.

"Унищожаването на мостовете с тези страни, прекъсването на авиовръзките с тях би било огромна глупост", заяви той.

Според френския първи дипломат подобна стъпка може да доведе до таен превоз на хора от тези страни, в резултат на което вирусът ще се разпространи още по-бързо в Европа.

Изявлението на Фабиюс бе по повод искане на профсъюза на стюардите и стюардесите от "Ер Франс" за прекъсване на полетите до Конакри заради Ебола.

Белгийският национален авиопревозвач "Брасълс еърлайнс" остава единствената авиокомпания в Европа, която продължава да изпълнява редовни полети до трите африкански държави, засегнати най-тежко от вируса Ебола - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, съобщават местните медии.

Екипажите на авиокомпанията все по-често отказват да се качат на борда на тези полети. Стюард, пожелал да запази анонимност, пояснява, че екипажите по тези направления биват съставяни от списък с доброволци, който става все по-ограничен. 

Няма заразен в Швеция

След подробни изследвания са били отхвърлени подозренията, че пътник, транспортиран до Каролингската университетска болница в шведската столица от летището "Стокхолм-Арланда", може да е болен от Ебола, предаде ТАСС.

"Резултатите от тестовете показват, че това не е Ебола", заяви Ана Нергард, главна лекарка на областното управление по здравеопазване на Стокхолм.
Пациентът остава на лечение в инфекциозното отделение на болницата.

Междувременно от българското Външно министерство съобщиха, че във връзка със зачестилите случаи на заразяване с вируса Чикунгуня (CHIKV) в Ямайка, Доминиканската република, Куба и други страни от Карибския басейн, гражданите трябва да планират с повишено внимание пътуванията си в региона и да отчитат риска от заразяване.