Сблъсъци на активисти от съперничещите си лагери станаха в петък вечерта в Глазгоу – градът, който гласува с голямо мнозинство за независима Шотландия на референдума, съобщи репортер на радио Би Би Си Шотландия (BBC Scotland).

Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство. Страната отхвърли независимостта с 55.3% срещу 44.7%, сочат окончателните резултати.

На широкия Джордж скуеър, главния площад на града, се разгоря конфликт между различни групи активисти, съобщи репортер на радио Би Би Си Шотландия (BBC Scotland). Не е известно какво е поставило началото на инцидента.

През деня ситуацията на площада беше спокойна, предаде ИТАР-ТАСС. На място са били разгънати полицейски сили, които са подготвени за борба с масовите безредици. Пазителите на реда поискаха от скандиращите лозунги и развяващи знамена да се успокоят. "Полицията е много … над площада лети полицейски хеликоптер.

Пристигат допълнителни сили на полицията със специално оборудване", предава Би Би Си. "От едната страна са знамената и лозунгите на лоаялистите, от другата – привържениците на независимостта", предава радито. Най-големият шотландски град гласува тотално за независимостта. В общо четири административни единици в Шотландия (от 32) привържениците на независимостта са повече от противниците й.

Именно на Джордж скуеър се провеждаха най-големите в страната митинги на привържениците на независимостта. Журналистка от новините на Би Би Си (Laura Kuenssberg, BBC Newsnight) съобщи, че сблъсъците не са между гласувалите с "Да" и "Не"на референдума, а между хулигани, искащи да се бият. Глазгоу е третият по численост на населението във Великобритания (след Лондон и Бирмингам).