Според данните от вчерашния референдум от всички 32 области на Шотландия „за” отделянето на региона от Обединеното кралство са гласували 1 617 989 души (44.7%), а „против” – 2 001 926 души (55.3%), предаде "Фокус".

Общо избирателната активност е била рекордна - 84.6%.

Поддръжниците на оставането в Обединеното кралство спечелиха в шотландската столица Единбург и в Абърдийн.
Привържениците на независимостта постигнаха победа в най-големия шотландски град Глазгоу, отбелязва Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>>

Решението предотврати разпадане на 307-годишния съюз с Англия и донесе сериозно облекчение за британската политическа върхушка, коментират агенциите.

Гласуването против независимостта предпазва Обединеното кралство да загуби съществена част от своята територия и петролни запаси. То също така означава, че на Великобритания няма да й се налага да търси ново място за ядрения си арсенал, който сега е разположен в Шотландия.

Освен това Великобритания беше изправена пред възможността да загуби влияние в международните институции, включително в Европейския съюз и ООН. Решението също така означава, че Великобритания може да избегне продължителен период на финансова несигурност, който беше предсказван, ако Шотландия се отцепи, коментира Асошиейтед прес.

Шотландският националистически лидер и първи министър Алекс Салмънд призна поражението на привържениците на независимостта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Шотландия реши с мнозинство да не става независима държава", заяви той и призова всички шотландци да приемат резултатите от вота.

Първият зам.-министър на Шотландия Никола Стърджън също призна провала на неговата партия в кампанията за независимост на страната.
Изглежда че няма да получим положителния вот, за който се надявах”, каза Стърджън пред BBC.

Британският премиер Дейвид Камерън призова за единство, след като Шотландия отхвърли независимостта, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„Сега е времето Великобритания да бъде единна и да продължи напред”, каза Камерън в изявление.

Той обеща да предостави повече правомощия на всички части на Обединеното кралство.

"Също както Шотландия ще гласува отделно в шотландския парламент по своите въпроси за данъците, бюджета и социалната политика, така и Англия, а също Уелс и Северна Ирландия би трябвало да могат да гласуват по тези въпроси. А всичко това трябва да стане в тандем с решението за
Шотландия и със същото темпо",
каза Камерън.

По думите му с убедителния резултат на референдума въпросът за отделянето на Шотландия от кралството се решава за следващите десетилетия.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пък заяви, че чувства облекчение от резултата на референдума в Шотландия, в интервю за радио "Дойчландфунк", предаде Франс прес.

"Когато се видя следващия път с Дейвид Камерън, ще му кажа, че според мен е добре да имаме Обединено кралство в обединена Европа", допълни той.

Запитан дали случаят с Шотландия може да отправи сигнал към други страни като Испания или Италия, където също има отцепнически нагласи, Шулц отговори:

"Ако шотландците стигнат сега до разумно културно и икономическо самоопределение, оставайки обаче в Обединеното кралство, това може да стане модел, съдействащ да бъдат задоволени стремежите на други региони."

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че алиансът уважава изцяло избора, направен от шотландския народ и приветства изявлението на британския премиер, предаде Ройтерс.

"Обединеното кралство е сред страните учредителки на НАТО и аз съм уверен, че то ще продължи и занапред да играе водеща роля, за да остане алиансът ни силен ",
посочи Расмусен в декларация.

Вижте резултатите от анкетата на Дир.бг "Трябва ли Шотландия да бъде независима?">>