Този въпрос вълнува ловците на чудовища и други специалисти по легендарното същество, предаде АФП, цитирана от БТА.

Достатъчна беше снимка, която показва Неси в други води, а не в привичното му езеро Лох Нес, за да предизвика вълнение: чудовището е стегнало багажа си и е напуснало Шотландия, притеснено от несигурността, която може да предизвика днешният референдум.

Въпросната снимка е направена в езерото Уайлдъмиър, южно от границата между Шотландия и Англия, на неколкостотин километра от резиденцията на известния воден звяр. Снимката обиколи английските вестници.

"Дейли мейл" запита с нотка хумор дали решението на Неси да напусне родното езеро не е показателно за кампанията на отцепниците.

"Първо банките заплашиха да напуснат една независима Шотландия, сега изглежда, че чудовището от Лох Нес се е преместило на юг от границата с Шотландия!",
пише вестникът.

Според в. "Дейли стар" това преселване може да показва, че "най-известното животно от този район вече е направило избора си".

Тези слухове за преселване "очевидно са лъжливи", коментира Тони Хармсуърт, специалист по чудовището и автор на книга за него.

Първо, подчертава той, езерото Уайлдъмиър не може да му осигури същите удобства.

"То не е нито толкова дълбоко, нито толкова голямо, нито толкова студено. Не разполага и със същата хранителна верига, да не говорим за корабите, които са много по-многобройни. Мисля, че Неси няма да е щастливо там", заяви той.

Освен това, напомня Тони Хармсуърт, Неси е чудовище - с начин на живот на чудовище, с вкусове на чудовище, навици на чудовище и "няма нищо общо с политически звяр".

Друга "снимка", публикувана от в. "Мирър", на която много ясно си личи фотошопът, легендарното чудовище е изписало "не" с пръстените си.

За Стив Фелтам, самопровъзгласил се "ловец на чудовища на пълно работно време от 1991 г.", "всичко това е отчаян опит на националната преса да даде отрицателен образ на кампанията за независимост".

"Неси е един от символите на Шотландия, като уискито или планините. Ако можеше да гласува, "мисля, че щеше да е "за", каза той.

Бутче предсказало изхода от референдума

Пържено бутче от популярна американска верига за бързо хранене пък предвеща изхода от референдума, пише в. "Дейли мирър".
Когато Тери О'Нийл получил поръчаната от него порция в "Кентъки фрайд чикън", с учудване установил, че тя има точната форма на географската карта на Великобритания, но с изтрита от нея Шотландия.

"Но къде по дяволите се е дянала Шотландия!?", възкликнал той.

По-късно и управителят на заведението констатирал, че бутчето удивително напомняло географските очертания на Англия и Уелс, но без никаква следа от Шотландия.

Британец на средна възраст, който не е шотландец, заложи 900 000 британски лири, че Шотландия ще остане в Обединеното кралство, съобщи в. "Дейли телеграф". Това е най-голямата сума, залагана в страната за политическо събитие.

АНКЕТА: Трябва ли Шотландия да бъде независима?