Ако (иракският кюрдски лидер Масуд) Барзани и регионалното правителство на Кюрдистан не поправят много бързо тази грешка, те ще останат в историята с позора, че са тласнали нашия район в етническа и сектантска война, каза Ердоган в реч, излъчена по телевизията и цитирана от АФП и БТА.

Той направи това изказване ден след референдум за независимост в автономния район на Иракски Кюрдистан, организиран въпреки многократните призиви от редица страни за отмяна или отлагане на допитването.

Над 90% поискаха независимост на Иракски Кюрдистан >>

Турция вижда вота като заплаха за националната си сигурност и се опасява, че той ще разпали сепаратизъм сред собственото й кюрдско население.

Ердоган критикува по-специално включването в референдума за независимост на мултиетническия град Киркук, в който живеят кюрди, араби и тюркмени.

Определяйки референдума като "предателство" към Турция, Ердоган призова отново иракските кюрдски власти да "изоставят тази авантюра, изходът от която може да бъде само мрачен".

Въпреки плодотворните търговски отношения, които Анкара и Ербил (столицата на автономния кюрдски район) развиха през последните години, турският президент заплаши да затвори сухопътната граница и кранчето на петролопровода, който позволява на Иракски Кюрдистан да изнася през турското пристанище Джейхан основната част от своя петрол.

Щом затворим кранчето, това ще приключи, каза Ердоган, без да посочва дата за подобна стъпка.

Ердоган спомена и вчера за подобна ответна мярка.

Вбесен, Ердоган заплаши иракските кюрди с военна офанзива >>

Турският президент критикува също подкрепата на Израел за референдума за независимост на иракските кюрди.

Кой ще признае вашата независимост? Израел. Но светът не се ограничава само до Израел?, заяви Ердоган.

Междувременно иракски войници днес се присъединиха към турски войски във военно учение в Югоизточна Турция близо до границата с Ирак, съобщи Ройтерс.

Малка група войници, носещи високо иракски и турски флаг, преминаха през прашно поле, на което от миналата седмица се водят учения, на около четири километра от граничния пункт Хабур. Знамената след това бяха издигнати върху бронирана кола.

Национални и международни медии наблюдават ученията от главната магистрала, водеща към граничния пункт.

В първата си реакция след референдума Кремъл даде знак, че е против районите в Северен Ирак под кюрдски контрол да се отцепят, като заяви, че Москва подкрепя териториалната цялост на страните в региона.

Отцепванията по света >>

"Ние все още вярваме, че опазването на териториалната и на политическата цялост на страните от региона е от съществено значение за стабилността и сигурността и за решаването на множеството критични проблеми", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг.